Bi' hayat: Şeyhmus Erdinç
Ampute Futbol Milli Takımı, Dünya Kupası finalinde Angola'yı 4-1 mağlup ederek şampiyon oldu. Bu futbolculardan biri de Şeyhmus Erdinç'ti. Çocukken yaptığı kâğıttan toplarla bugün, rakip takımların filelerini havalandırıyor; azmiyle yılmadan, yıkılmadan kendini yeniden var edebiliyor ve yaşamıyla başkalarına büyük bir ilham veriyor. Kimden mi bahsediyoruz? Birazdan şahit olacağınız hayatın sahibi Ampute Futbol Milli Takım oyuncusu Şeyhmus Erdinç'ten... Erdinç, tek bir cümle ile özetliyor bize yaşadıklarını; "Hangimiz tamız, hangimiz tamamız?" Sahi, hangimiz tamamız?
Şeyhmus Erdinç:
🔸 Hani insanlar zannediyor ki başarıya giden yol, gül bahçelerinden falan geçiyor. Öyle bir dünya yok. Acı dolu zamanlardan gidiyor. Kimse size çok kolay, bu başarı al senin olsun demiyor.
İsmail Temiz (Etimesgut Belediyesi Ampute Spor Kulübü Teknik Direktörü):
🔸 Ben 30 yaşıma 35 yaşlarıma kadar engelin ve engelliliğin ne olduğunu bilmeyen bir insandım. Ben sonradan engelli oldum. Ve hayatın sonunun olmadığını gördüm. Yine hayatımızda olan ve doğuştan engelli olan kardeşlerimizi de ben engelli olarak zaten görmüyorum. Onlarda bizim sosyal hayatımızda olan ve herkesin her an başına gelebilecek şekilde engelli doğmuş ve yaşamlarını sürdüren kardeşlerimiz olarak görmekteyim. Bugün geldiğimiz noktada Şeyhmus ve Şeyhmus gibi kardeşlerimizin kat ettiği yollardan bunları görebilirsiniz. Onlar da öğretmen oluyor, onlar da sporcu oluyor. Onlar da ülkelerinde bir şekilde kendi alanlarında temsil edebiliyorlar.
Şeyhmus Erdinç:
🔸 İlk tur 2010-2011 yılında Dünya Kupası'yla Rusya'da düzenlenen, Kaliningrad'da düzenlenen eski ismiyle Königsberg olarak bilinen şehirde oynandı. Orada da dört resmi milli maçta forma giydim ve dört tane gol atma başarısı gösterdim. Ondan sonra dünya üçüncüsü olduk ve Türkiye'ye geldik. Daha sonra devam eden süreçlerde 2014 Dünya Kupası, 2015 Avrupa Şampiyonası, 2016 Dünya Kupası, 2018 Dünya Kupası ve 2021'de ertelenen Avrupa Şampiyonası'nda milli takımımızın formasını terletmeyi başardım, nasip oldu bize.
TBESF Başkanı Muaz Ergezen:
🔸 Asker olmayı çok istiyordum ben, onu söyleyeyim. İşte yapamayacaksın, olamayacaksın. Asker olmak isteyen adam bir anda bir hayal daha belirdi. Neydi o: Öğretmenlik. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü'nü bölümünü bitirip 2019 yılında da öğretmen oldum. Bu noktada da bir şeyleri başarmış olmak aslında başka şeyleri bende açmaya başladı. Nedir o? Asker olamadığı için bazı şeyleri yapamayacağı söylendiği için sivrileşen, sertleşen o agresifleşen çocuk, artık başarabilmeye başladı. Öğretmen olmak beni çok ehlileştirdi. Çünkü seni örnek alacak çocuklar var. Senden ilham alacak öğrencilerin var. Senin ilham kaynağın olacağın belki velilerin var. Eğer ben yanlış bir yolda olursam, yanlış öğrenciler yetiştiririm.
Necah Erdinç (Anne):
🔸 Hayat, çiçekli yollardan, tozpembe hayallerden ibaret değil. Hayat bizim karşımıza çıkan zorluklara verdiğimiz mücadelenin kazanımları aslında. "Ben sağlıklıyım. Yani bir tane uzvumun olmayışı çok önemli değil ki." diye düşünerek üstüne koya koya gittik.
Alican Kuruyamaç (Arkadaşı):
🔸 Ankara'ya gelme sebeplerimden biridir Şeyhmus. Arkadaşlığımız, anılarımız çok fazla, saha içinde yarışlarımız, işte şut yarışları, üst direği vurma yarışları. Saha dışındaki arkadaşlığımız, sosyal arkadaşlığımız. Derslerini de arada izlemişliğim var. Sporculuğu da hocalığı da öğretmenliği de çok iyidir, çalışkandır.
Şeyhmus Erdinç:
🔸 Arkadaşlarım benim için aslında çok kıymetlidir. Yeri gelir tartışırız, yeri gelir didişiriz. Bir ailenin içerisinde ne yaşanması gerekiyorsa onlar yaşanır. Ama işin en sonunda hep beraber kalmaya çalışıyoruz. Biliyoruz ki bu hayat kırık kalple kalmayacak kadar kısa.
Kurtuluş Mustafa Kök (Arkadaşı):
🔸 Bizim hep sevdiğimiz bir şey vardır; bir tane günlük süt, yarım litre günlük süt ve bir çikolata. Ben bunu alırım kendime, Şeyhmus'a da alırım ve masasının yanına bırakırım, oyun oynadığı masanın yanına bırakırım. Konuşmayız, küsüz, kavgalıyızdır. Şeyhmus o sütü içer, çikolatasını yer, sonra yine aynı şekilde devam ederiz konuşmaya. Ben bana niye küstün demem o da vs. devamını getirmez.
Şeyhmus Erdinç:
🔸 Onların bana mutsuzken vermiş olduğu öğütler, zor zamanımda bulunmuş oldukları destek benim için her zaman çok kıymetli oldu.
Rahmi Özcan (Arkadaşı):
🔸 Şehmus'un hayallerinin olduğunu ve istediğini başaran birisi olduğunu biliyorum. O yüzden de belki bir gün ampute futbolda, belki de koşar futbolda iyi bir antrenör olarak herhangi bir mecrada görmek istiyorum. Ben inanıyorum ki hırsıyla başarısını birleştirip çok iyi konuma gelecektir.
Şeyhmus Erdinç:
🔸 Başarmak istediğim hala birkaç bir şey var. Birincisi, Dünya Kupası'nın sahibi olmak istiyorum. Gerçekten ülkeme ve kendime bu gururu yaşatmayı çok istiyorum. Çünkü bunu hak ettiğimize inanıyorum. Çalışıyoruz çabalıyoruz, hem bireysel anlamda hem de ülke sporcuları olarak. Daha sonra da kendini daha da geliştirebilmiş bir öğretmen olmak istiyorum. En azından bunun için çabalamak benim için çok önemli. Hiçbir zaman tozpembe bir hayatta yaşamayacağız, yaşamadık da yani, kimse de yaşamıyor.
🔸 Hep bir zorluk olacak ama biz bu zorluklara ne cevap veriyoruz. Biz bu zorlukların üstesinden nasıl gelebiliriz. Kusurlarım var ama hayat. Hangimiz tamız hangimiz tamamız? O yüzden ailemin daima benimle gurur duymasını istiyor ve onların daima yüz akı olmaya çalışıyorum.
2022 Fikriyat yapımı