Bilinmesi gereken teknoloji kuşakları
Aynı tarihsel zamanda ve aralıklarda doğan, ekonomik ve sosyal hareketlerden oluşan zaman aralıklarına ya da belli bir sosyal gruba mensup olan topluluğa kuşak denilir. Kuşaklar birbirinden çok farklı özelliklere sahiplerdir. Kuşakların belirlenmesinde yaş, yaşam seyri gibi unsurların yanında teknoloji de etkendir. Peki, X, Y ve Z kuşağı kimlerden oluşur, özellikleri nelerdir? Bilinmesi gereken teknoloji kuşaklarını derledik.
2000-2020 yılları arasında doğan kuşağı ifade eder. Henüz çalışma yaşamına girmeyen bu kuşağın sosyal ve iş yaşamındaki davranışları henüz araştırılmamıştır.
💠 Z kuşağı temsilcilerinin analitik ve hızlı düşünme metotlarının oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Ancak bütün bu özellikler bireysellikten öteye geçmemektedir.
💠 Takım çalışmalarına yatkın olmayan bu kuşağın kendilerine olan özgüvenleri yüksektir.
"İnternet kuşağı" olarak da adlandırılan bu kuşak, yeni teknolojik imkânlarla iletişim ve ulaşım kolaylıkları ile hep bir arada bulunmaktadır. Bu kuşak önceki kuşaktan farklı olarak "network" gençleri, çeşitli ağların üyeleri olabilmektelerdir.
💠 Uzaktan da ilişki kurabilirler. Aynı anda birden fazla konu ile ilgilenebilme becerilerini geliştirdikleri söylenebilir.
💠 Türkiye'de 2000'den sonra doğanlardan oluşan kuşak aynı zamanda 'Kristal Nesil' olarak da adlandırılır. Bu kuşak, Türkiye'nin yüzde 17'sini oluşturur.
Z kuşağı, çeşitli kaynaklarda zeki kuşak, Google kuşağı, ".com" kuşağı olarak da adlandırılır.
Z kuşağının nitelikleri şu şekilde sıralanıyor:
📌 Özgürlerdir, bağımsızlardır.
📌 Yenilikçi ve işbirlikçilerdir.
📌 Oldukça zor çevresel, sosyal ve ekonomik sorunları çözebilirler.
📌 Kendi kendini yönlendirebilirler.
📌 Grup çalışmasını rahatlıkla odaklanabilirler.
📌 Bilgiyi çok hızlı işleyebilirler.
Yapılan araştırmalara göre, dijital dünyanın içinde doğup büyüyen Z kuşağı, teknolojiyi aktif olarak kullanıyor. Z kuşağı, yüzde 97 oranı ile en çok YouTube'da varlık gösteriyor.
💠 Bilgisayar şirketlerinin araştırmasına göre, Türkiye'de Z kuşağının yüzde 57'si araştırma ve geliştirme gibi teknolojinin hâkim olduğu alanlarda çalışmak istiyor. Bu rakam, dünya ortalamasının ise üzerinde.
Z kuşağı, siyasi partiler, reklam verenler, şirketler gibi pek çok yapının ilgi odağında yer alıyor.
💠 Bu kuşağın mensupları geleceği şekillendirmede önemli rol oynayacak gibi görünüyor.
💠 Zira siyasi partiler oy oranlarını arttırmak, şirketler yeni çalışanları ve tüketici ile daha iyi iletişim kurmak için Z kuşağını anlamaya çalışıyor.