Çocukların teknolojiyle büyük imtihanı: Siber uşaklaştırma
Cyber Grooming (siber uşaklaştırma), Türkiye'de yeni bir kavram olarak yerini aldı. İnternetin, teknolojinin ve sosyal medya kullanımının gelişmesi ve günlük yaşamda sıkça kullanılır hale gelmesiyle internetin barındırdığı riskler, çocuklar adına daha da büyük tehlikeler oluşturuyor. Buna göre, siber uşaklaştırma ne demek? Aileler siber uşaklaştırmaya karşı ne gibi önlemler almalı? İşte çocukların teknolojiyle büyük imtihanı…
Siber uşaklaştırma eylemi karmaşık bir süreçtir. Buna bağlı olarak da tanınmakta zorluk yaşanır. Eylemin nerede başlayıp nerede belirlenmesi çok zordur. Bu süreç saatler, haftalar hatta aylarca sürebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, failin mağdurlarla farklı cinsten olabileceği gibi aynı cinsten de olmasıdır.
Siber uşaklaştırmada genellikle savunmasız, öz güveni düşük ve ebeveyn denetimi az olan çocuklar hedef alınıyor. Kurbanın güvenini kazanan fail, mağdurun ihtiyaçlarını ve bunları nasıl dolduracağını öğreniyor. Sadece maddi olarak değil, fazlaca dikkat ve sevgi gösteriyor. Bundaki amacı da çocuğun hayatında daha belirgin yer almak.