Depresyon çeşitleri nelerdir? Depresyon nasıl geçer? Depresyonun tedavisi var mı?
Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan depresyon, oldukça tehlike yaratan bir durum. Bireylerin psikolojik sıkıntıları kişileri sıkça bunalıma itiyor. Bu durumun önüne erkenden geçilmezse günlük çalışmanızı engelleyebilir, düşük üretkenliğe neden olabilir. Peki, depresyonun tedavisi var mıdır? Depresyon belirtileri nelerdir? Depresyon çeşitleri nelerdir? Depresyon nasıl atlatılır? Depresyon türleri nelerdir?
Ağlamak her ne kadar depresyonun formal teşhis kriterleri arasında yer almasa da birçok kişi depresyondayken engel olamadıkları ağlama atakları geçirdiklerini ifade eder. Eğer engel olamadığınız biçimde, normalden daha fazla ağladığınızı düşünüyorsanız depresyonun diğer belirtilerini de gösterip göstermediğinizi gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.
Depresyon psikiyatride iyi tanımlanmış ve sınıflandırılmış bir hastalıktır. Hastadan alınacak iyi bir öykü ile tanı konur. Ayrıca hekimlerin kullandığı bir depresyon testi bulunmaktadır.
Depresyon türleri nelerdir?
Klinik depresyon
Atipik özellikli majör depresif bozukluk.
Doğum sonrası depresyonu.
Mevsimsel duygu durum bozukluğu.
Melankolik özellikli majör depresyon.
Psikotik özellikli majör depresif bozukluk.
Katatonik özellikli majör depresif bozukluk.
Depresyon tedavi edilebilir bir ruhsal hastalıktır. İlaçlar ve psikoterapi, depresyonu olan birçok kişi için etkilidir. Öncelikli olarak doktorunuz veya psikiyatrınız semptomları hafifletmek için ilaçlar yazabilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok kişi bir psikiyatri, psikolog veya diğer ruh sağlığı uzmanından yardım almalıdır. Şiddetli depresyonunuz varsa, hastanede kalmanız gerekebilir veya belirtileriniz iyileşene kadar ayakta tedavi programına katılmanız gerekebilir.
Psikoterapi genel olarak psiko (ruh) ve terapi (iyileştirme) terimlerinin bir araya gelmesiyle oluşan Yunanca bir kelimedir. Buradan çıkan sonuç doğrultusunda psikoterapiyi ruhsal sıkıntıların onarılması, iyileştirilmesi, bilinçaltında olan çatışmaların bilinç düzeyine getirilmesi ve bunlarla çalışılıp çatışmaların danışanın farkına varmasının sağlanması ve böylece kişinin davranışlarının bilinç dışından bilinç yüzeyinde olmasının sağlanması psikoterapi sürecinin oluşmasının temel taşını oluşturur.
Depresyon için psikolojik veya konuşma terapileri bilişsel-davranışçı terapi (CBT), kişilerarası psikoterapi ve problem çözme tedavisini içerir. Hafif depresyon vakalarında, tedavi için ilk seçenek psikoterapilerdir; Orta ve ağır vakalarda diğer tedavilerle birlikte kullanılabilirler.
Depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bir de ilaç tedavisidir. Antidepresanlar, depresyonu tedavi eden ilaçlardır. Beyninizin ruh halinizi veya stresi kontrol eden bazı kimyasalları kullanma şeklini geliştirmeye yardımcı olabilirler. Belirtilerinizi iyileştiren ve yönetilebilir yan etkileri olan birini bulmadan önce, birkaç farklı antidepresan ilacı denemeniz gerekebilir. Antidepresanların etkileri 2 ila 4 hafta içerisinde görülmeye başlar.
Antidepresan almaya başlarsanız, doktorunuza danışmadan bırakmayın. Bazen antidepresan kullanan insanlar kendilerini daha iyi hissettiklerinde ilaçları kendi başlarına almayı bıraktığında tekrar depresyona girebilirler.