Arama

Dijital dünyaya dair bilinmesi gereken 10 kavram

Bilgisayar ve internet teknolojilerinin hayatımıza girmesi ile pek çok rutinimiz, alışkanlığımız, iş yapma şeklimiz ve hayat tarzımız neredeyse tamamen değişti. Bu teknolojilerin her geçen gün geliştirilmesi, dijitalleşmenin yaşam alanlarımızda daha fazla yer kaplamaya başlamasıyla sonuçlanıyor. Dijital dünyaya dair bilinmesi gereken 10 kavramı sizler için derledik.

  • 6
  • 10
SİNOPTİKON
SİNOPTİKON

📌 Panoptikon ve Süper Panoptikon, az kişinin çok kişiyi izlemesi durumudur. Sinoptikon ise çoğunluğun azınlığı izlediği bir süreci ifade eder.

➡Özellikle kitle iletişim araçlarının gündelik hayatımızdaki yeri ile açıklanan bu durumda çoğunluk, azınlığın etkisi altına girer ve ona uyma davranışı gösterir. Televizyon programları, haber bültenleri, eğlence ve gösteriye dair yayınlar bu alanda değerlendirilir.

➡Sinoptikonda küresel çapta popüler ve sürekli izlenecek olanı oluşturmak esastır. Günümüzde internet teknolojileri ile hayatımıza giren fenomenler, belirli mecraların izleyici tarafından takip edilmesi bu kavramın kapsamında değerlendirilebilir.

  • 7
  • 10
BÜYÜK VERİ
BÜYÜK VERİ

📌Bu teknolojiler ile ortaya çıkan kavramlardan biri de "büyük veri"dir. İngilizcede Big data olarak adlandırılan büyük veri, internet ortamında farklı kaynaklardan toplanan verilerin, anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimidir.

📌Büyük veri, web sunucularının arka planı, internet istatistikleri, sosyal medya yayınları, android sistemli sensörlerden gelen bilgiler, GSM operatörlerinden elde edilen bilgiler gibi büyük sayıda bilgiden oluşuyor ve bu bilgileri depoluyor.

Teknoloji girişimcileri için bu veriler, adeta bir servet değeri taşıyor.

10 kavram ile tüketim kültürü

  • 8
  • 10
GÖZETİM TOPLUMU
GÖZETİM TOPLUMU

📌 Bilgi toplumu ile hayatımıza giren, fiziki anlamda cadde ve sokaklar, alışveriş merkezleri gibi yerlerde kameraların yaygınlaşması, bu yolla bir gözetimin sağlanması ve denetimin gerçekleştirilmesi durumudur. Uydu ve telekomünikasyon hizmetlerinin geliştirilmesiyle daha da belirgin hale gelmiştir.

İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle bu kavram dijital dünyada da kendine yer bulmuş, bireyler bir iletişim ortamında kimliğini tanımlamak, sanal ortamda yaşamının mahremiyetini belirlemek ve davranışlarının kontrolünü sağlamak durumunda kalmışlardır.

  • 9
  • 10
DİJİTAL AYAK İZİ
DİJİTAL AYAK İZİ

📌 İnternet kullanımı sırasında tüm ziyaretler, sosyal medya paylaşımları, e-postaları ve çevrimiçi hizmetlere gönderilen bilgileri içerir. Bu internet geçmişi, başkaları tarafından görülebilir veya bir veri tabanında izlenebilir niteliktedir.

İnternet üzerinde farkında olarak ya da olmayarak girilen her bilgi, IP adresi, kullanıcı giriş bilgileri ve diğer kişisel veriler, dijital ayak izinin bir parçasıdır.

  • 10
  • 10
DİJİTAL GÖÇEBELİK
DİJİTAL GÖÇEBELİK

Dijital göçebelik, daha çok bir mesleği yapış biçimi olarak değerlendirilebilir. Farklı işler yapan bireyler, dijital göçebe olarak mesleklerini diledikleri yerden sürdürebilirler. Sürekli seyahat edenler ya da dijital göçebeler için internetin ve mobil erişimin olduğu her yer uygun bir iş yeri olarak görülebilir.

Dünya üzerinde Y kuşağının geliştirdiği dijital göçebelik, aynı zamanda farklı şehir ve ülkelerde bulunmak, seyahat etmek, serbest zamanlı çalışmak isteyenler için önemli bir yöntem ve her geçen gün büyüyen bir endüstri.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN