Sigarayı bırakmanın vücuda etkileri neler? Sigara haram mıdır?
Ülkemizde 17 milyon sigara içicisi bulunuyor ve yılda ortalama 100 bin kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Sigara dumanında 4 binin üzerinde kimyasal madde bulunuyor ve bu maddelerin büyük çoğunluğu kansere neden oluyor. Peki, sigaranın zararları neler? Sigara içmek hangi hastalıklara sebep oluyor? Hamileyken sigara içmenin zararları neler? Genç yaşlarda sigara içmek neden daha zararlı? Çocuğunuz sigara kullanıyorsa ne yapmalısınız? Sigara haram mıdır? Diyanet'in sigara hakkındaki açıklaması…
Sigara içenlerin ciltleri gri, soluk ve sağlıksız bir görünüme sahiptir. Nikotin, cilde giden kan dolaşımını zayıflatarak cilt sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Sigara dumanı ayrıca cilt hücrelerine zarar veren maddeler içeriyor.
Sigara içenlerde cilt inceliyor, elastikiyetini kaybediyor, erkenden kırışıyor ve yaşlanıyor. Sigara içmek aynı zamanda egzama veya sivilce gibi cilt sorunlarında artışa neden oluyor.
Tütün dumanında bulunan katran, dişlerde sararmaya ve hoş olmayan kahverengi lekelere neden oluyor. Sigara içmek, ağız boşluğunu bazı bakterilerin üremesi için elverişli hale getiriyor.
Çoğalan bakteriler ağız kokusunu arttırıyor ve diş çürüklerinin yanı sıra erken diş kaybına neden olabilecek diş eti hastalıklarına sebep oluyor. Sigara nedeniyle diş etlerine giden kan akımında azalma ve bağışıklık sisteminde baskılama da dış eti problemlerinin oluşumunu hızlandırıyor.
Sigara damar sertliğine yol açarak beyin fonksiyonunu olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, sigara içenlerde inme ve beyin kanaması riskinin arttığını belirtiyor.
Araştırmalar, sigara içenlerin, beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması sonucu ölüm risklerinin içmeyenlerden iki kat fazla olduğunu gösteriyor. Sigara içmek hafızayı zayıflatıyor, öğrenmeyi ve mantıklı düşünmeyi olumsuz yönde etkiliyor. Sigara kullananlarda depresyon ve alzheimer riskinin de arttığı belirtiliyor.
Sigara aynı zamanda hamile kadınlarda düşük ve erken doğum riskini artırıyor. Bebeklerin düşük kiloda doğmasına neden oluyor ve bebeklerde ani ölüm riskini 6 kata kadar yükseltiyor.
Yine hamilelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinin zekâ düzeyi düşük olabiliyor ve davranış bozuklukları görülebiliyor.
Sigara tiryakilerinin pek çoğu, genç yaşlarda sigara içmeye başlıyor. Araştırmalar, günümüzde sigaraya başlama yaşının 11'e kadar indiğini söylüyor.
İnsan vücudunda akciğerler, doğumdan itibaren 25 yaşına kadar genişliyor. 25 yaşından sonra ise akciğerler yaşlanma sürecine girmeye başlıyor. Genç yaşlarda sigara içmeye başlamak, akciğer gelişimini durduruyor ve sigara içen bir birey, erişkin bir bireyin ulaşması gereken akciğer kapasitesinin yüzde 75'ine ulaşabiliyor.