Sonbaharda hastalıklardan korunmanın 9 yolu
Yaşadığımız yüzyıl itibariyle birtakım çeşitli hastalıklar ortaya çıkmıştır. Özellikle mevsim geçişlerinde, rahatsızlanmalar inanılmaz derecede artar. Yaz mevsiminin hemen ardından gelen sonbaharda ise insanlar hastalıklardan korunmak için neler yapacağını bilmediğinden risk fazladır. Peki, Bağışıklığımızı hastalıklara karşı nasıl güçlendirebiliriz? Sonbaharda vücudumuzu hastalıklardan korunmanın yolları var mı? İşte, tüm bunların cevabı.
🔹 "Bol su ve organik besinler tüketmek, sebze ve meyve tüketimini artırmak"tan sonra mevsim geçişi hastalıklardan korunmanın dördüncü yolu "düzenli beslenme saati oluşturmak"tır.
🔹 Sağlıklı bir vücut için diyetisyenler günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önermekte. Bahsi geçen bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önemlidir. Bu şekilde metabolizma hızlanır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
🔹 Bireyin kendine has uyku düzenini oluşturması kritik mevzudur. Düzenli uyku, iyi bir dinlenme demektir. Bu da kişinin odaklanmasını ve çalışmasını kolaylaştırır.
🔹 Yeteri kadar uyuyan insanlar her zaman daha zinde olur ve performansları da daha yüksektir. Aynı zamanda uykunun kalp ve sindirim sistemi sağlığını koruduğu, ömrü uzattığı yapılan araştırmalarda yer alır.
🔹 Kişisel bakıma özen göstermek, yalnızca sonbaharda hastalıklardan korunmanın bir yolu değildir. Bu bakım, fiziksel korumanın yanında zihinsel sağlığı da korur.
🔹 Kişisel bakımımızı düzenli ve özenli yaparsak hem vücudunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamış hem de iyi hissetmemizi sağlamış oluruz. Bu da öz güveninizin artmasında katkıda bulunur.
🔹 Her dönem, hastalıklardan korunmanın birinci koşulu, mevsimine göre giyinmektir. Mevsime uygun giyinerek doğal kaynakları da korumuş oluruz. Misal, yaz aylarında hava sıcak olduğu için klimaları daha fazla kullanırız fakat bu enerji tüketimi de buna bağlı olarak artırır.
🔹 Yaz mevsiminde daha rahat ve ince kıyafetler tercih etmek, kışın da yine hava durumuna bakıp daha sıcak tutacak kıyafetler giyinmek olası hastalıkların önüne de geçer.
🔹 Yaşadığımız çağda, her türlü hastalık çok kolay bir şekilde türemektedir. Bundan ötürü daha çok manuel önlemler almamız gerekir. Bunlardan biri de "Kapalı alanlarda çok durmamaktır."
🔹 Uzmanlar, "Nem ve hava kalitesini düzenlemek, enfeksiyon riskini düşürmek için kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır, kışın kapalı ortamlarda kuru hava riski var" uyarılarını sıkça yapıyor. Kapalı alanlardan virüslerin yayılımı daha hızlı ve bulaşma riski yüksek olduğundan, olabildiğince kapalı alanlardan uzak durmamız gerekmekte.