Üniversite öğrencilerinin bilmesi gereken akademik terimler
Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca birçok akademik terimle karşılaşıyorlar. Üniversite ve kampüs ortamından kopan gençlerin bu terminolojiden de uzak kalmaması için bilmesi gereken akademik terimleri ve bunlara dair en çok merak edilen soru ve cevapları derledik…
📌Bir lisans öğretimine dayalı en az iki yarı yıl süren 12 kredilik eğitim-öğretim ve alanla ilgili araştırmanın sonuçlarını ortaya koyacak bir tez gerektiren yükseköğretimdir.
📌Doktora: Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orjinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
🔎Yüksek lisansa nasıl başvurabilirim?
✅Kontenjanlar üniversitelerin kendi internet sitelerinde güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa ilan ediliyor. Başvuru şartlarını sağlayan aday üniversitelere bireysel ya da internet yoluyla bizzat başvuruda bulunuyor.
✅Tezli yüksek lisanslarda şartları sağlayan adaylardan en yüksek ön değerlendirme puanına sahip olanlar mülakata çağrılıyor. Değerlendirme puanına mülakat puanı da eklenerek başarı puanı oluşturuluyor. Üniversite kontenjanı dahilinde en yüksek başarı puanına sahip adaylar ASİL listeye alınarak ilan ediliyor. Bu adayların kayıt yaptırmaması durumunda yerine almak için bir de YEDEK listesi belirleniyor.
🔎Yüksek lisansa başvururken yabancı dil puanı şart mı?
✅Bazı üniversiteler yabancı dil puanını şart koşuyorken, bazı üniversitelerde yabancı dil puanı aranmıyor.
📌Üç yarıyıldan oluşan, tez hazırlanmadan bitirilen yüksek lisans programıdır.
🔎Tezsiz Yüksek lisansın farkı nedir?
✅Tezsiz yüksek lisansta ALES puan şartı aranmaz. Sadece lisans ortalamanızla başvuru yapabillirsiniz.
✅ALES şartı aranmayan tezsiz eğitimler için üniversitenin tercihine göre mülakat da yapılmıyor.
✅Tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.
📌Bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.
📌Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez (yüksek lisans tezi, doktora tezi, sanatta yeterlik tezi ve uygulaması) çalışması dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim elemanıdır.
🔎Danışmanımı neye göre seçmeliyim?
✅Seçeceğiniz konuda uzman veya o alanda çalışmaları olan hocaları tercih etmeniz tez süreciniz için dah faydalı olacaktır.