Mustafa Akar anlatımıyla: Necip Fazıl Kısakürek - 10 Dakikada Edebiyat
Edebiyatımızın en müstesna isimlerinden olan Necip Fazıl Kısakürek pek çok otorite tarafından...
Fikriyat olarak edebiyat dolu yeni programımız "Edebi Klasikler" ile karşınızdayız... Prof. Dr. İsmail Güleç'in anlatımıyla, edebiyat ve düşünce dünyamızı inşa eden eserlerin merkeze alındığı programımızı Fikriyat.com ve sosyal mecralardaki hesaplarımızdan kanalımız üzerinden takip edebilirsiniz. Edebi Klasikler'in ilk bölümünde Prof. Dr. İsmail Güleç, Anadolu edebiyatının kurucu metinlerinden olan Muhammediyye'yi anlatıyor.
Soru: Muhammediyye'nin müellifi kimdir?
Prof. Dr. İsmail Güleç:
Muhammediyye'nin müellifi Gelibolulu Mehmed Efendi'dir. Gelibolulu iki kardeş olarak meşhurdurlar: Yazıcızade Mehmet ve Yazıcızade Ahmet Efendiler. olarak bilinir. Bizim kültürümüzü halk edebiyatımızı Türk edebiyatını, Türk dini edebiyatını, din etkisinde gelişen Türk edebiyatını hatta halk kültürünü halk inançlarını beslemiş önemli birkaç kaynaktan biridir kardeşler. Gelibolulu, ilmi tahsilinden sonra Hacı Bayram-ı Veli'nin Sultan II. Murad tarafından Edirne'ye davet edilmesi üzere gerçekleştirildiği yolculuğunda uğramış olduğu Gelibolu'da karşılaşır ve ona bağlanır. Onun dervişi olduktan sonra da hayatının geri kalan kısmını insanları irşad ederek geçirir. Hayatı Gelibolu'daki denize bakan kayalıklar içindeki çilehanesinde, -bir oyuk içinde yaptığı çilehanede- geçer. Kitaplar yazar ve insanları irşad eder. Fakat şeyhlik postuna oturmaz. O, bizatihi bir tekke kurup şeyhlik yapıp insanları tekkede irşad etmek yerine kitaplar yazarak insanları öldükten sonra da irşad etmeye, bilgilendirmeye devam etme yolunu seçer. Yazıcızade büyük bir alim, mutasavvıf, müellif ve şair olmak üzere çok yönlü bir zat idi.
Editör
Bekir Salih Yaman
Video Editör:
Ayşenur Akyol
Kamera:
Serkan Hervenik
💠💠💠
FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!
Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;
👉 YOUTUBE 🔔
👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan FİKRİYAT veya fikriyat.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Edebiyatımızın en müstesna isimlerinden olan Necip Fazıl Kısakürek pek çok otorite tarafından...
Bazı eserler telif tarihlerinden ne kadar geçerse geçsin gönüp dönüp tekrar okunurlar. Konular...
Anadolu'nun gür sesli, mütevazı şairi Sezai Karakoç medeniyet elbisesinin kuşanmış bir derviş,...
Fikriyat, edebiyat dolu yepyeni program ile karşınızda: “10 Dakikada Edebiyat". Şair - Yazar...
Miraciyeler edebiyatımızın önemli nazım türlerinden olup genellikle Miraç kandillerinde topluca...
Düşünce dünyamızın müstesna ismi Alev Alatlı 2 Şubat tarihinde vefat etti. Düşünceleri ile...