Arama

Balkanlar’ın Müslümanlaşmasını sağlayan Sarı Saltuk kimdir?

Anadolu ve Rumeli'nin İslamlaşmasında önemli rol oynayan Sarı Saltuk, bu bölgelerde pek çok kişinin Müslüman olmasına vesile oldu. Dönemin sosyal yapısının yanında kendisini çevreleyen sosyal taban tarafından esas hikayesine çeşitli kahramanların hikayeleri de karıştı. Bu nedenle de hayatı hakkında kesin bilgi edinmek oldukça güçtür. Peki, Sarı Saltuk Anadolu'dan Balkanlar'a nasıl göç etmişti?

  • 7
  • 10
BALKANLAR'IN İSLAMLAŞMASINDA BÜYÜK ROL OYNADI
BALKANLAR’IN İSLAMLAŞMASINDA BÜYÜK ROL OYNADI

Sarı Saltuk, Anadolu'nun ve Rumeli'nin fethi sırasında önemli rol oynayan Bektaşi babasıydı. Ahmed Yesevi'nin müritlerinden Sarı Saltuk, binlerce kişi ile birlikte yola çıkıp Anadolu'dan Balkanlar'a hem de Balkanlar'ın İslamlaşmasında büyük rol oynadı.

Sarı Saltuk, Dobruca'ya yerleşmesinden vefatına kadar irşad faaliyetlerini sürdürmek amacıyla çeşitli tekke ve zaviyeler açtı. Maiyetindekilerle birlikte etrafa birtakım gazalar düzenledi.

Dobruca'daki Sarı Saltuk, Kaligra'daki Sultan (Yılan) Tekkesi, kendisinin bizzat açtığı ve faaliyette bulunduğu tekkeler olarak bilinir.

  • 8
  • 10
SARI SALTUK’UN KURDUĞU ŞEHİRLER
SARI SALTUK’UN KURDUĞU ŞEHİRLER

Sarı Saltuk, üç şehrin kuruluşuna da öncülük etti. Bunlar Babadağ, Ezantamariye, Babayı Atli (Babaeski)dir. Kurduğu bu şehirlerle birlikte göç ettiği Türkmen aşiretler daha sistemli bir yaşama geçti.

Buralarda cami, tekke ve zaviyeler inşa edip bir yandan da esnaflığı şekillendirdi.

Babadağı'ndaki zaviye, 1484'te II. Bayezid'in emriyle külliyeye dönüştürülüp etrafında yeni bir şehir olarak Babadağı kuruldu. Buradaki zâviye 19. yüzyıldaki Rus istilâlarında yok oldu. 1828'den sonra yaptırılan tek kubbeli basit türbe binası zaman zaman onarılarak korundu. Son olarak Türk iş adamları tarafından restore ettirilip 26 Ekim 2007'de ziyarete açıldı.

  • 10
  • 10
SARI SALTUK’UN TÜRBESİ
SARI SALTUK’UN TÜRBESİ

Sarı Saltuk'a mal edilen on altı makamının bulunduğu bilinir. Bunlar Tunceli-Hozat; Diyarbakır, Niğde-Bor; Kütahya-Tavşanlı; İznik; İstanbul-Rumeli Feneri; Kırklareli-Babadağı; Edirne; Sinop; Denizli-Nazilli; Romanya-Dobruca; Kırım; Lehistan; Bulgaristan; Bosna Hersek ve Dimatoka'daki türbelerdir.

Tarihin soluk aldığı Osmanlı eserleri için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN