Arama

Said bin Zeyd kimdir? Said bin Zeyd’in hayatı…

Said bin Zeyd, genç yaşta İslam'ı kabul eden, Peygamberimiz tarafından cennetle müjdelenen on sahabeden biri. İslam öncesinde de babası putlara tapmaz, müşriklerin kestiği hayvanların etinden yemezdi ve Allah'ın birliğine iman etmesi konusunda Said'e daima telkinlerde bulunurdu. Hz. Ömer, Said bin Zeyd'in evinde İslam ile şereflenmişti. Said bin Zeyd, hem Peygamberimiz döneminde hem de onun ölümünün ardından pek çok önemli görev üstlenmiş; siyasi çekişmelerden uzak kalmış ve halifelerin aleyhlerindeki propagandaların karşısında durmuştu. Peki, Said bin Zeyd kimdir? Said bin Zeyd'in hayatı…

  • 5
  • 12
MÜŞRİKLERDEN ÇOK EZİYET GÖRDÜ VE HİCRET ETTİ
MÜŞRİKLERDEN ÇOK EZİYET GÖRDÜ VE HİCRET ETTİ

Saîd müşriklerden çok eziyet gördü ve hanımıyla birlikte Medine'ye hicret etti. Resûlullah onu Râfi' bin Mâlik, diğer bir rivayete göre ise Übey bin Kâ'b ile kardeş ilân etti. Medine'de Resûl-i Ekrem'in yakın çevresinde bulunan Zeyd, Mekke müşrikleri başta olmak üzere Hz. Peygamber aleyhinde faaliyet gösterenler hakkında bilgi toplama konusunda önemli görevler yaptı.

Bedir Gazvesi'ne sebep olan Mekkeliler'in Suriye kervanı hakkında bilgi toplamakla görevlendirildiği için savaşa fiilen katılamadı; ancak ganimetten payı tam olarak verildi ve gördüğü hizmete karşılık cihad sevabını da alacağı kendisine müjdelendi.

  • 6
  • 12
PEYGAMBERİMİZİN VEFATINDAN SONRA ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENDİ
PEYGAMBERİMİZİN VEFATINDAN SONRA ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENDİ

Uhud ve Hendek gazveleri, Hudeybiye Antlaşması, Mekke'nin fethi, Huneyn ve Tebük Seferi ile Vedâ haccında bulunan Saîd, Resûl-i Ekrem'in vefatından sonra da önemli görevler üstlendi.

Hz. Ebû Bekir'in halife seçilmesi sırasında ortaya çıkan ihtilâfları gidermek için büyük gayret gösterdi. Hz. Ebû Bekir, vefatından önce yerine halife bırakacağı kimse ile ilgili genel eğilimi araştırırken onun da görüşüne başvurdu.

İSLAMİ İLİMLERİN KURULUŞUNDA ÖNCÜ OLAN SAHABİ

  • 7
  • 12
VALİLİK TEKLİFİNİ REDDEDİP CİHADI TERCİH ETTİ
VALİLİK TEKLİFİNİ REDDEDİP CİHADI TERCİH ETTİ

Ecnâdeyn Savaşı'nda ordu kumandanı Hâlid bin Velîd'in talimatıyla süvari birliklerine, bu savaşta bozguna uğrayarak Fihl'e kaçan Bizans ordusuyla yapılan Fihl Muharebesi'nde piyade birliklerine kumanda etti ve her iki savaşın kazanılmasına büyük katkı sağladı.

Yine kumandanlardan biri olarak katıldığı Yermük Savaşı'nda ve Dımaşk'ın fethinde önemli roller üstlendi. Ebû Ubeyde bin Cerrâh kendisine Dımaşk valiliğini teklif edince o bunun yerine cihadı tercih etti.

  • 8
  • 12
İÇ ÇEKİŞMELERDEN UZAK BİR YAŞAM SÜRDÜ
İÇ ÇEKİŞMELERDEN UZAK BİR YAŞAM SÜRDÜ

Hz. Ömer, vefatından önce oluşturduğu altı kişilik hilâfet şûrasına aşere-i mübeşşereden sağ kalanları aldığı halde onu dâhil etmemesi yakın akraba olmalarıyla izah edilir.

Hz. Osman'ın hilâfeti döneminde Irak'ta bulunan arazileri dolayısıyla zaman zaman Kûfe'ye gittiği ve burada oturduğu bilinen Saîd bin Zeyd fitne olaylarının ortaya çıkmasından sonra Medine'ye çekildi ve iç çekişmelerden uzak bir hayat yaşadı.

  • 9
  • 12
OSMAN VE ALİ HAKKINDAKİ KÖTÜ PROPAGANDALARI ÖNLEDİ
OSMAN VE ALİ HAKKINDAKİ KÖTÜ PROPAGANDALARI ÖNLEDİ

Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinde her ikisi hakkında yapılan kötü propagandaları önlemeye çalıştı. Gördüğü haksızlıklara müdahale etmekten çekinmez, ashap aleyhinde bulunanlara şiddetle karşı çıkardı.

Kûfe'de Hz. Ali ve diğer sahabiler aleyhinde konuşan birini uyardığı ve ona, bir sahabinin Resûlullah ile kısa bir süre bulunup gördüğü bir hizmet sebebiyle yüzünün tozlanmasının sonradan gelenlerden birinin Hz. Nuh kadar yaşayıp güzel işler yapmasından daha hayırlı olduğunu söylediği rivayet edilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN