Filistin’in işgaline sebep olan işgal politikası: Siyonizm
Üç semavi din için de mukaddes sayılan Kudüs'ü çevreleyen Filistin topraklarında, tarih boyunca kan ve gözyaşı hiç durmadı. Filistin toprakları, 1896 yılında Theodor Herzl öncülüğünde Siyonizm'in hedefi oldu. O tarihten itibaren planlı ve aşamalı bir biçimde işgale uğradı. Peki, Siyonizm nasıl ortaya çıktı? Yahudiler, siyasi bilinçle kalıcı olarak yerleşmek için Filistin'e kaç farklı göç dalgası ile akın ettiler?
Giriş Tarihi: 02.11.2020
18:16
Güncelleme Tarihi: 31.10.2023
09:14
◾1917 yılında, İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla "Yahudilerin Filistin'de yurt kurmalarını desteklediğini" bildirmiştir.
◾ Bu durum, İsrail'in kurulmasına giden süreçte, en önemli kilometre taşı olmuş; Rothschild ve Balfour arasında karşılıklı yazışmalar sonunda hazırlanan deklarasyon , İngiltere'nin savaşa yeni dahil olan ABD'de güçlü olduğuna inandığı Yahudi diasporasını etkilemesi için fırsat doğurmuştur.
📌 "Halksız vatana, vatansız halkı yerleştirme" söylemiyle yapılan kampanyalar çerçevesinde yazılan mektubun ardından, tarihi Filistin topraklarına büyük bir Yahudi göçü başlatılmıştır.
KANLI BİR MEKTUP: BALFOUR DEKLARASYONU!
◾ Yahudiler , Filistin'e 1880'lerden İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar beş ayrı göç dalgası ile akın etmişlerdir:
➡ 1882-1903 / Ağırlıklı olarak Rusya, Romanya ve Galiçya'dan 20 bin ila 30 bin kişi, ➡ 1904-1914 / Çoğunlukla Rusya'dan 35 bin ila 40 bin kişi, ➡ 1919-1923 / Rusya, Polonya ve Romanya'dan aralarında İsrail'in gelecekteki siyasi önderlerinin de bulunduğu 35 bin kişi, ➡ 1924-1931 / özellikle Polonya'dan 88 bin kişi, ➡ 1932-1938 / Nazizm'in yükselişiyle bilhassa Orta Avrupa'dan 215 bin kişi.
◾ 1920'ye gelindiğinde fonun yan unsuru olarak Filistin Toprak Geliştirme Şirketi tesis edildi. Bu tür kurumsal çabalarla Yahudi halkı adına sistemli toprak edinimi, devletin oluşumuna kadar aralıksız devam etti.
◾ Silahlı Siyonist çeteler, 1948'de Filistin'deki tarihi köylerden ve şehirlerden yaklaşık 957 bin Filistinliyi zorla göç ettirmişler; işgal süreci daha da yoğunlaşmıştır.
◾ İsrail'in kuruluşu ile birlikte Arap-İsrail Savaşları başlamıştır. Savaş sonunda Batı Şeria Ürdün, Gazze Şeridi Mısır, kalan topraklar da İsrail tarafından işgal edilmiştir. Hâliyle olan Filistin halkına olmuş; komşu Arap ülkeleri ve İsrail bu durumdan kazançlı çıkmıştır.
TARİHE DAMGA VURAN SİYASİ KİŞİLERE DAİR 5 MEKTUP
◾ Bu anlayışta, İsrail Devleti'nin resmi Siyonist mitolojisinin reddi belirginleşir. Bununla beraber bu akımın temsilcileri arasında çok azınlıkta kalan ve bizzat Siyonizm'in öncüllerini reddeden bir kanat ortaya çıkmış ve kendileri için "a-siyonizm"den söz etmeyi tercih etmişlerdir.
📌 Post-Siyonizm'e göre İsrail "Yahudiler için devlet" olmaktan çıkmalı ve bütün vatandaşları için bir devlet olmalı ya da Arap ve Yahudilerin eşit güce sahip olduğu, çift-milliyetçi bir yapıya bürünmelidir.