Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Dünya
  • Tohumlar Neden Buzullar Altında Saklanıyor? Svalbard Küresel Tohum Deposu'nun Gizemi

Tohumlar Neden Buzullar Altında Saklanıyor? Svalbard Küresel Tohum Deposu'nun Gizemi

Svalbard, Norveç'e bağlı bir takımadadır ve küresel tohum kasası olarak belirlenmiş önemli bir merkezdir. Dünyanın en kuzeyinde bulunan bu takımadada, neden bu kadar büyük bir tohum kasası merkezinin kurulduğunu hiç düşündünüz mü? Tohumların özenle seçilmesi, muhafaza edilmesi ve önemine dair birçok detayı içeren Svalbard yazısını sizler için hazırladık.

🔷 Norveç Devleti, dünyada üretimi azalan ve genetiği değiştirilen tarım ürünlerini gelecek nesillere aktarabilmek için bu tohum deposunu her şiddetteki depreme ve nükleer saldıralara karşı korunaklı şekilde inşa inşa ettirmiştir.

🔷 Depo inşa edilirken deponun içindeki düşük sıcaklık ve nem seviyeleri ayarlanarak, tohumların yaklaşık 1.000 yıl kadar bozulmadan saklanabileceği şekilde planlandı.

  • 5
  • 10
Tohumların saklanma koşulları
Tohumların saklanma koşulları

🔷 Tesisin içindeki depolarda bulunan raflardaki kutularda saklanan tohumların bozulmadan muhafazası için olması gereken ideal sıcaklık -18ºC'dir.

🔷 Tesiste şimdiye kadar 1 milyon civarında tohum numunesi toplanmıştır. Bu tohumlar arasında en fazla numuneye sahip ürün ise 150 bin civarında numunesi olan pirinçtir. Daha sonra buğday ve arpa gelmektedir.

Uzay istasyonunda unutulan Sovyet kozmonot: Sergei Krikalev

  • 6
  • 10
Svalbard'da hangi türlere ait tohumlar saklanmaktadır?
Svalbard’da hangi türlere ait tohumlar saklanmaktadır?

🔷 Svalbard Tohum Deposu, dünyanın her yerinden toplanan kaliteli tohumların depolandığı bir tesistir. Aynı türe ait birden fazla tohumu muhafaza ettiği gibi endemik bir tohumu da depolarda muhafazasını sağlar.

🔷 Depoda bugüne kadar toplamda 232 farklı ülkeden 5.921 farklı türe ait 1 milyon civarında tohumun numunesi bulunmaktadır.

  • 7
  • 10
Svalbard Tohum Kasası hangi ülkenin?
Svalbard Tohum Kasası hangi ülkenin?

🔷 Svalbard'da bulunan bu devasa tohum deposu, birçok ülke ve kuruluş tarafından desteklenen uluslararası bir girişimdir olarak varlığını sürdürmektedir.

🔷 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar, Svalbard Tohum Kasası gibi tohumların korunması ve sürdürülebilirliği konusundaki çabaları destekleyerek bu tesisin devamlılığının önemini vurgulamaktadır.

Soğuk Savaş Döneminin Ekonomik Stratejisi: Marshall Planı nedir?

  • 8
  • 10
Neden Svalbard?
Neden Svalbard?

🔷 Svalbard Tohum Kasası, dünyanın dört bir yanından toplanan tohumlarla tarımsal çeşitliliği korumak amacıyla kurulmuş bir tesistir. Bu tesisteki tohumlar, derin dondurucuda saklanmaktadır. Bu, doğal afetler, savaşlar, hastalıklar veya diğer felaket senaryolarında tarımsal çeşitliliğin kaybolmasını önlemek amacıyladır.

🔷 Ancak neden Svalbard? Sebeplerden ilki, Svalbard'ın kutup bölgesinde bulunması ve her zaman soğuk kalması, tohumların uzun vadeli depolanması için ideal bir ortam sağlamaktadır. İkincisi, Svalbard, Norveç'e bağlı bir adalar grubudur ve insanların yaşamadığı bir yerde bulunması, tohumların güvenliğinin kolayca korunabilmesi açısından önemli bir avantaj sağlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN