Arama

Turgut Uyar'ın Terziler Geldiler şiirine kavramsal bir bakış

Kendine has şiir dili, hüzün ırmağında yıkanan kelimeleri ve işlediği temalar ile insanlara tesir eden Turgut Uyar, şiirleriyle edebiyat tarihimize damga vurdu. Genellikle soyut ve içsel duyguları işlediği eserleri ile tanınan Uyar'ın hayatı, edebi kişiliği ve Terziler Geldiler şiirine dair sizler için kavramsal bir inceleme hazırladık.

  • 5
  • 14
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar

🔹 İkinci Yeni, Türk şiirinde imge ve gelenekten yararlanmış, şiir dilini sokaktan çekerek sembollerle oluşturmuştur. Şairler, şiirde işçiliğe gereken önemi vermiş ve şiirde biçime önem vermişlerdir.

TURGUT UYAR'IN BÜYÜK SAAT KİTABINDAN ALINTILAR

  • 6
  • 14
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar

🔹 Turgut Uyar işlediği tema, kullandığı dil, anlatım biçimi, imgeler, öz ve biçim ilişkisi bakımından 'İkinci Yeni' şiirine yenilikler katmıştır.

🔹 Turgut Uyar, 'İkinci Yeni' ekolü içerisinde sayılan ve literatürümüzü önemli ölçüde etkileyen "Dünyanın En Güzel Arabistanı" adlı ilk şiir kitabını 1959'da yayınlar.

  • 7
  • 14
Turgut Uyar'ın Terziler Geldiler şiirine Her bir bakış
Turgut Uyar’ın Terziler Geldiler şiirine Her bir bakış

🔹 Turgut Uyar'ın "Tütünler Islak" kitabından "Terziler Geldiler" şiiri, 'İkinci Yeni' şiir anlayışının özelliklerini yansıtan bir şiir olması bakımından önemlidir.

🔹 Terziler Geldiler, zengin imgelemleri, soyut ve kapalı bir anlamı üzerine inşa edilmiş olmasıyla hermeneutik bir bakışa müsait bir metindir. Şiirin özüne, gizlenen anlamlarına imgeler üzerinden bir yorum getirilebilir.

Hermeneutik nedir? Yorumlama teorisi olarak tarif edilir.

Herhangi bir ifade, anlam, metin ya da sanat eserini

yorumlama sanatıdır.

Turgut Uyar’ın Terziler Geldiler şiirine kavramsal bir bakış

"Terziler geldiler. Kırılmış büyük şeylere benzeyen şeylerle

daha çok koyu renklere ve daha çok ilişkilere

Bir kenti korkutan ve utandıran şeylerle.

Kumaşlar bulundu ve uyuyan kediler okşandı. Sonra

sonsuz çalgısı sevinçsizliğin.

Çay içmeye gidenler vardı akşamüstü, parklara gidenler de

Duruma uymak kısaltıyordu günlerini artamayan eksilmeyen bir hüzünle...

🔹 Terziler Geldiler şiiri, henüz daha şiirin ilk kelimesinde inşa edilmek istenen anlamı terzi imgesi üzerinden verir. "Terzi" imgesinin anlamsal değeri "bir şeyleri onarma" "yeni bir şey ortaya çıkarma" şeklinde yorumlanabilir. Terziler, genellikle kent yaşamında ihtiyaç duyulan, giydirme ve düzeltme işlerini yapan kimselerdir.

🔹 Şeylerin inşasını, bir değişim süreci olarak da yorumlamak mümkündür. İslam'da terzi motifi Hz. İdris'e (AS) atfedilir ve terzi motifi referansları onun üzerinden kurulur. Hz. İdris (AS) tarihte bilinen ilk terzi olarak geçer ve içinde bulunduğu kavmi "onarma" "dikme" görevleri ona verilmiştir. Terziler Geldiler şiirinde Hz. İdris'e (AS) bir referans var mıdır bilinmez ancak bir paralel görev için terzi imgeleri kullanılmış olma ihtimali kuvvetlidir.

Turgut Uyar’ın Terziler Geldiler şiirine kavramsal bir bakış

🔹 Hem modern Türk şiirinin şekillemesi hem de Batılılaşma sürecindeki Türkiye'nin bir medeniyet inşası benzer sancılar doğurur. 'İkinci Yeni' şiirinde sıkça kullanılan izleklerden biri olan kendine ve topluma yabancılaşma meselesi, 'İkinci Yeni' şairleri arasında en çok Uyar'ın şiirlerinde rastlanır.

🔹 Şiirde, terzilerin geldikleri mekan kenttir. Kırılmış, koyu renkler ve çok ilişkiler... Turgut Uyar, kent yaşamının hızlı ve karışıklığını eleştirir. Umutsuz, yapayalnız, değerleri zayıflamış ve varolma çabası içindeki insanların bir şekilde hayata tutunma arayışlarını bir kentlinin en önemli problemi olarak ifade eder.

İKİNCİ YENİ'NİN ŞİİRİMİZE GETİRDİĞİ YENİLİKLER

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN