Arama

İsmet Özel'in Şiir Okuma Kılavuzu'ndan altı çizili cümleler

Milletimizin en önemli sanatçılarından biri olarak kabul gören İsmet Özel, hem denemeleri hem de şiirleri ile modern edebiyata damgasını vurmuş bir isim. Özel'in her kitabı bir boşluk için kaleme alınsa da "Şiir Okuma Kılavuzu" şiir ikliminde kalıcı olmak, bu atmosferi algılamak isteyen okurlar için bir başucu kitabı. Özel, Şiir Okuma Kılavuzu'nda şiire dair her meseleye büyük bir titizlikle yaklaşıyor. İşte, İsmet Özel'in Şiir Okuma Kılavuzu'ndan altı çizili cümleler.

📚

Şiirin özgürlüğe ihtiyacı yoktur ve fakat özgürlüğün şiire ihtiyacı vardır.

İsmet Özel

📚

Yargıgücünün Eleştirisi'nde Kant şiir sanatının (Dichtkunst) bütün sanatlar arasında birinci sırayı tuttuğunu şiirin iki özelliğini belirterek dile getirir: Bu özelliklerin ilki şiirin kaynağını neredeyse bütünüyle dehaya (yeteneğe) borçlu oluşu, diğeri de şiirin kendini kuralların yahut örneğin yani emsal getirilen şeyin yönetimine bırakmayışıdır. Yetenek şiire nasıl kaynaklı eder? Bunu kavrayabilmek için şiirin ikinci özelliğine, şiirin kendini hangi fazlalıklardan arındırmış olduğu gerçeğine dönmemiz gerekecek. Böylece, deha denen şeyin insanın çabasından bağımsız olarak kondurulmuş bir olağanüstü yapabilme gücü değil; seçme, sebat ve metanetle ilgili bir beşerî tutum olduğunu kavrayabiliriz.

İsmet Özel

  • 10
  • 28

📚

Kant'ın, şiiri emsal getirilen şeyin yönetimine kendini bırakmayışı görüşünü şiirin tüzel atılımı olarak anlıyorum ve güzeli görüp göstermede şiirin bu atılımın gücünden yararlandığını kabul ediyorum.

İsmet Özel

  • 11
  • 28

📚

Ne zaman ki Divan şiirini yaşatan yaşama biçimi ortadan kalktı, o zaman Divan edebiyatının tıkanıklığından sözetmek mümkün olabildi.

İsmet Özel

  • 12
  • 28

📚

Şiir yüzümüze çarpan bir övgü veya sövgüdür.

İsmet Özel

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN