Arama

Nesillerin hocası Nurettin Topçu kimdir?

Hareket felsefesi ile Müslüman ve aksiyoner kuşakların yetişmesinde büyük katkıları olan Nurettin Topçu, eserleri ile gençlere ve topluma hala yol göstermeye devam ediyor. Büyük bir ahlak ve dava adamı olan Topçu, yazdığı eserler ve konuşmaları ile yirminci asır düşünce tarihine damga vurdu. Büyük düşünce adamı Nurettin Topçu'yu vefatının 48. yılında rahmetle anıyoruz.

BÜYÜK FETİH

📌 Cumhuriyet döneminde yazmış olduğu yazılar ile öne çıkan Nurettin Topçu, pek çok alanda kalem oynatması ile bilinen mahir bir mütefekkirdir. Eserde, Fatih Sultan Mehmet'in karakteri, İstanbul'un fethinin önemi, fetih felsefesi gibi temel hususların yanında bir mazi telakkisinin ne anlama geldiğine de ustaca değinilir.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
Nurettin Topçu, İzmir'de görevli iken "Hareket" dergisini çıkarmaya başladı. Bu dergi etrafında zamanla bir kadro oluşarak edebi, felsefi ve akademik yönde ilerledi.

Hareket Dergisi nedir?
1939-1982 arasında farklı periyotlarla yayın hayatını sürdüren dergi. Toplamda 187 sayı olarak yayınlanan dergi Nurettin Topçu etrafında bir ekol oluşmasına vesile olur.

Eserden alıntılar

"Fethin de iki cephesi vardır: Maddeden ibaret olan toprağın ve servetin fethinden aydınlıklar âlemi olan ruh dünyasının fethine yükselmedikten sonra şu arzın senle ben arasında paylaşılmasından ne çıkar?"

"Vaktiyle vatanın bir karış toprağını teslim etmeyeceği haçlıların çan seslerini susturmak için, beş yüz sene garbın varoşlarında nöbet bekleyen Fatihlerin torunları, şimdi çocuklarının ruhunu haçlıların kültürüne teslim etmek emeliyle, çan kapılarında sıra bekliyor."

📌 Fethin sadece maddi bir karşılığı olmadığını savunan Topçu, asıl fethin kalbin fethi olduğunu zikreder. Kitapta milletimizin fetihle taçlandırdığı "İlayi Kelimetullah" anlayışı etrafında gezinen Topçu, manevi fetihle kalpleri temizlemenin önemine de ayrıca dikkat çeker.

Nurettin Topçu'nun Büyük Fetih kitabından daha fazla alıntı okumak için tıklayın

(X) 📦 Eseri incelemek ve satın almak için tıklayın

İSYAN AHLAKI

📌 Nurettin Topçu esas olarak bir akademisyendir. Üniversite hocalığının Türkiye'de gasp edilmesi bu hakikati değiştirmez. İsyan Ahlakı Topçu'nun Sorbonne'da yayınlanan doktora tezidir. Aslı Fransızca olan eser altmış yıl sonra, 1994'te Türkçeye kazandırılır.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
Nurettin Topçu, Adalet Partisi'nin kurucuları arasındadır. Ancak, Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında Ali Fuat Başgil'in gördüğü muamele sebebiyle siyasetle ilişiğini keser.

Eserden alıntılar

↪ "Biz, hem uysallığa, hem de anarşizme karşıyız. Her türlü sosyalizme, yani toplum gerçeğinin her şey olduğu anlayışına karşı olduğumuz kadar, bencil ve katı ferdiyetçiliğin de karşısındayız."

↪ "İnsan tabiatı itibariyle endişeli ve dolayısıyla mutsuz bir varlıktır... Tabiat bize sükûnet sunmaktadır."

📌 İsyan Ahlakı insanı kendini ve toplumu sorgulamaya iten, üzerine düşünülmesi gereken bir eserdir. Topçu'nun eserde isyan olarak nitelediği kavram, aslında hareketsizliğe, üretmemeye, yerinde saymaya ve anarşizme isyandır. Bu isyanın bir ahlaktan geldiğini savunan yazar, bizlere kavramların ne denli önemli olduğunu hatırlatıyor.


Nurettin Topçu'nun sesinden "Vaaz" dinlemek için tıklayın

(X) 📦 Eseri incelemek ve satın almak için tıklayın

AMERİKAN MEKTUPLARI - DÜŞÜNEN ADAM ARANIZDA

📌 Nurettin Topçu'nun bu eseri iki yazı dizisinin kitap haline getirilmesi ile ortaya çıkar. Yazar eserde, ülkenin içindeki bulunduğu durumu izah eder. Hayali bir karakter olan Amerikalı Cim' e yazılan mektuplar "Amerikan Mektupları"nı, Düşünen Adam dergisinde yayınlanan muhtelif yazılarda "Düşünen Adam Aranızda"yı oluşturur.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
Nurettin Topçu coğrafya olarak Anadolu'yu, düşünce yapısı olarak da Selçuklu ve Osmanlı tecrübesini merkeze alır. Bu minvalde Anadolu merkezli bir zihin dünyası inşa eder.

Eserden alıntılar

↪ "Hülyası alt üst edilen, mukaddes kitapları elinden alınıp yırtılan derin bakışlı Türkmen çocuğu, sokak kenarlarında boynu bükük duran ecdat mezarlarına, tramvay raylarının bozuk gürültüleri arasında gizlice Fatihâ okuyabiliyor."

↪ "Dostum Cim, ben İstanbul'da hemen bütün Türkleri Avrupalılığın hayranı gördüm. Yalnız İslâm dinine bağlı bir takım eskiler var ki bunların, vaktiyle küstahlık yapan Avrupalı elçileri koğan Türk âlemini temsil edercesine Avrupalılığa sert bakışları var."

📌 Kitapta "Amerikan Mektupları" bölümü 1940'lı yıllar Türkiye'sini tasviri sebebiyle önemli bir yer tutar. Topçu hayali bir Amerikalıya yazdığı mektuplarda ülkenin ahlaki meselelerini ve durumunu detaylıca anlatarak çözüm önerileri sunar. Nurettin Topçu eleştirdiği her hususa bir çözüm sunarak kitapta eleştirinin hakkını verir.


Necip Fazıl ve Nurettin Topçu neden küstü, nasıl barıştı? Okumak için tıklayın

(X) 📦 Eseri incelemek ve satın almak için tıklayın

İRADENİN DAVASI / DEVLET VE DEMOKRASİ

📌 Bir fikir adamı karşılaştığı her problem karşısında bir çözüm üretir. Nurettin Topçu'da kendine has yorumu ile devlet ve demokrasi gibi çetrefilli meseleleri "İradenin Davası- Devlet ve Demokrasi" adlı eserinde dile getirir.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
Cumhuriyet döneminde "ahlak" hususunda Nurettin Topçu öne çıkar. O, ahlak hakkında en fazla yazan münevverimizdir.

Eserden alıntılar

↪ "Bir milletin kendi tarihini inkâr etmesiyle ferdin intihara karar vermesi arasında fark yoktur."

↪ "Konuşmayan, yazmayan, okumayan, hareket edemeyen insanın fikrî hayatı da inkişâf edemez."

📌 Eserde, Topçu'nun devlet ve demokrasi kavramlarına atfettiği anlam öne çıkar. Devletin unsurları, görevleri, tehdide maruz kalan ögeler gibi meselelerde kitapta yer alır. Nurettin Topçu devlet ve demokrasi anlayışını; merkeziyet, otorite ve sorumluluk duygusu olmak üzere üç temele dayandırır. Bu üç temelin merkezine de diğer filozoflardan ayrı olarak ahlakı yerleştirir.


Nurettin Topçu "Var Olmak" ile ilgili neler söyledi? Okumak için tıklayın

(X) 📦 Eseri incelemek ve satın almak için tıklayın

YARINKİ TÜRKİYE

📌 Her yazarın kitapları içinde diğerlerinden ayrılan daha mühim bir kitap vardır. "Yarınki Türkiye" de Nurettin Topçu'nun öne çıkan eseridir. Anadolu dirilişinin manifestosu olarak ele alabileceğimiz eser, Doğu-Batı meselelerinden şahsiyet ve topluma bağlanır. Kitap bir fikir adamının toplumuna karşı olan borcunu fikri olarak ödemesi olarak da görülebilir. Kitabın sunuş yazısını Ali Fuat Başgil kaleme alır.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
Topçu inançsızlık ve liberal eğilimlerden kaynaklı olan modern "hürriyet" kavramını, "anarşi" olarak görür.

Eserden alıntılar

"Kur'an'ı çok okuyor ve az düşünüyoruz. Büyük kitap bir musiki güftesi midir? Ne münasebet! Onu karşılayacak kalbimiz mi yok? Buna da inanılmaz."

"Allah'a kalbiyle yaklaşamayanlar, mitolojiyi ve dinlere sokulan efsaneleri icad etmişlerdir."

📌 Nurettin Topçu eserinde, nesillerin gidişatına dikkat çekiyor. Bu nesillerin nasıl yetiştirilmesi gerektiğinden bilhassa bahseden yazar, bir yandan milletimiz içindeki zararlı cemiyetlere işaret ederken bir yandan da şahsi özgürlüğü anlatıyor. Kurtuluşun Batı'dan ziyade içimizde olduğunu eserde birçok kez dile getiren Topçu, bizlere köklerimize sarılmamızı tavsiye ediyor.


Nurettin Topçu'nun "Yarınki Türkiye" eserinden daha fazla alıntı okumak için tıklayın

(X) 📦 Eseri incelemek ve satın almak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN