Unutulmaya yüz tutmuş dokuma: Tamzara
Karadeniz'in gözde şehirlerinden biri olan Giresun'da üretilen Tamzara dokuması, 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Üretilmeye başladığı dönemde farklı ülkelere gönderilerek ticari değeri olan ürün, zamanla önemini yitirir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla yeniden hayat bulan Tamzara dokuması, coğrafi işaret ile tescillenir. Sizin için Tamzara dokumasının özelliklerini ve üretim aşamalarını araştırdık.
Giriş Tarihi: 06.07.2023
16:46
Güncelleme Tarihi: 08.07.2023
11:07
Sesli dinlemek için tıklayınız.
TAMZARA MAHALLESİ
🔸 Şebinkarahisar'ın mahallesi olan Tamzara'da eski dönemlerde Rumlar, Ermeniler, Müslümanlar bir arada yaşamaktadır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'ya açılan bir kapı niteliği taşıyan ilçenin adı Ermenicedir ve "parlak şafak" anlamına gelir.
🔸 Birçok millete tarih boyunca ev sahipliği yapan bölge haliyle kültürel değer açısından oldukça zengindir. Ermeni ve Rumların yanı sıra Oğuz Türkmen boylarından Kınık; Çavdur, Çepni, Kargun ve Solurlardan gelen bir Türk soyuna sahiptir. Bu nedenle Türk kültür ve değerlerinin yaşadığı önemli noktalardandır.
🔸 Yakın zamanda restore edilerek hizmete sunulan tarihi evleri, asırlık Tamzara dokuması ve astım hastalarına şifa olan havası ile dikkat çeken bir turizm bölgesidir.
🔸 Konum itibari ile Gümüşhane, Trabzon, Amasya ve Samsun illerine olan yakınlığı sebebiyle çevre bölgelerden turistlerin gelmesine vesile olur. İlçesi olduğu Giresun'un merkezine uzaklığı 108 kilometre olan bölge, daha çok Sivas sınırına yakınlığı ile bilinir.
🔸 Karadeniz ve Anadolu kültürünü ziyaretçilerine hissettiren Tamzara'da bulunan Silbehan göleti de dikkat çeken mekanlar arasındadır. Mahalle, doğal güzelliği ve sakinliği ile huzurlu konaklama imkanı sunar.
TAMZARA DOKUMASININ TARİHİ
🔸 18. yüzyılda Hacı Kasım Efendi isimli bir zat, İran Tebriz'den gelerek Tamzara Mahallesi'ne yerleşir. Burada yerli Müslüman bir hanım ile evlenen Kasım Efendi, dokuma işiyle meşguldür. İlk olarak bu güzel zanaati eşine öğretir.
🔸 Bölgedeki marangozlar, Kasım Efendi'nin kullandığı dokuma tezgahını örnek alarak tezgah üretimine başlar. Böylece giderek yaygınlaşan dokumacılık, yörenin adını alarak Tamzara dokuması haline gelir.
🔸 Dokuma, sadece Tamzara Mahallesi ile sınırlı kalmayarak Şebinkarahisar'ın diğer köy ve mahallelerinde de üretim yapılmaya başlar. Ortaya çıktığı dönemde Tamzara dokuması, kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye'ye kadar gönderilen ticari bir değerdir.
(X) Sultan III. Selim'in yadigarı Selimiye Kumaşı
🔸 Yıllar içerisinde önemini yitirerek unutulmaya yüz tutan Tamzara dokuması, 1937'de imzalanan kararname ile bir kooperatifin kurulması ile yeniden hayat bulur. Fakat o dönemlerde yaşanan deprem ve yangınlar nedeniyle kooperatifin ömrü kısa olur.
🔸 Tarihler 2020 yılını gösterdiğinde devletin desteği ile gerçekleşen çalışmalar sonucu Şebinkarahisarlı hanımlar dokuma işinin tekrar harekete geçmesini sağlar. İlk önce belediye öncülüğünde eğitim alan hanımlar, bir kooperatif kurmaya karar verir. Böylece Tamzara dokuması, Şebinkarahisarlı kadınların el emeği ile tezgahlarda yerini alır ve yörenin simge ürünlerinden olur.
TAMZARA DOKUMASININ ÖZELLİKLERİ
🔸 Dokuma tezgahlarında tamamen pamuk ipliğinden üretilen Tamzara dokumasının deseni, 2019 yılında coğrafi işaret alarak tescillenir. Kışın sıcak, yazın serin tutması nedeniyle oldukça sağlıklı olan dokuma, turistik bir değer taşır.
🔸 El emeği ürünler geçmişte sofra bezi, peştamal, başörtüsü, hamam bürüklüğü, önlük, mendil, çarşaf olarak kullanılır. Günümüzde ise geliştirilerek elbise, gömlek, kravat, şal, fular, masa örtüsü, perde, hediyelik tekstil ürünleri olarak da üretim yapılır.
(X) Gelenekten geleceğe: Gaziantep el sanatları