Filistinlilerin katili: Ariel Şaron
İşgalcilerin Filistin işgallerinde önemli rol oynayan, Filistinlileri bir insan olarak görmeyen ve bu kötü hasletlerinden dolayı "Buldozer" lakabıyla anılan Ariel Şaron, Orta Doğu'nun siyasi tarihine zalim olarak damgasını vurmuştu. Çoğu Filistinli için o bir "Kasap" idi. Beyrut'u işgal eden ve 1982'de Lübnan'da kurulan Sabra ve Şatilla mülteci kamplarındaki binlerce Filistinli sivilin ölümünden sorumlu olan kişi Ariel Şaron'dan başkası değildi.
Giriş Tarihi: 17.05.2024
09:39
Güncelleme Tarihi: 17.05.2024
10:25
◾ 1996 yılında da Binyamin Netanyahu sağcı hükümetini kurduğunda Şaron'u kabinesine aldı ve onu 1998'de Dışişleri Bakanı yaptı. O dönem katil Netanyahu 1999 seçimlerini kaybedince Şaron muhalefetteki Likud Partisi 'nin lideri olmaya devam etti.
◾ 2000'deki Camp David görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine de dönemin başbakanı Ehud Barak 'ı, "barış anlaşması için Kudüs'ü bile satmaya razı kişi" olarak damgaladı. Hatta Şaron bu durumla kendi siyaset arenalarında karışılık oluşturdu.
◾ Şaron yüzünden vefat eden Filistinlilerin sayısına dair rakamlar belirlenemedi. Yaklaşık rakamın 800-2000 arasında olduğu söylendi. Sabra ve Şatilla katliamı olarak anılan bu olaylar, Filistinlilerin Şaron'a büyük bir nefret beslemesine neden oldu.
◾ 1982'de Lübnan'ın işgal edilmes iyle ilgili bir mahkeme, katliamdan dolaylı olarak Şaron'u sorumlu bulunca, 1983 'te görevine son verildi.
"Epstein dava listesi ve Jeffrey Epstein"
İKİNCİ İNTİFADA'NIN MÜSEBBİBİ
◾ 2000 yılında Şaron , Kudüs'teki Harem-i Şerif 'e yüzlerce korumasıyla baskın yaptı. Bu Filistin topraklarında birkaç yıl devam eden "İkinci İntifada"nın da ilk kıvılcımı oldu. Filistinlilerle yapılan eski görüşmelerin bağlayıcılığını kabul etmeksizin "güvenlik ve gerçek barış" vaatlerine rağmen Batı Şeria'da büyük tartışmaya neden olan duvarı inşa etti.
◾ Daha sonra zorla Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi ve "İkinci İntifada" resmen başlamış oldu Böylelikle yahudi yerleşimciler Mescid-i Aksa'nın avlusuna girme cesaretinde bulunmaya başladılar. Hayatı boyunca tüm barış anlaşmalarını reddetti.
SABRA VE ŞATİLLA KATLİAMI
◾ Şaron Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) lideri olan Yaser Arafat'ı tecrit ettirmiş ve sonra zehirleyerek öldürmüştü. Bunun üzerine Şaron, 1982'de Lübnan'ı işgal kararı aldı.
◾ Beyrut'u işgal eden ve 1982'de Lübnan'da kurulan Sabra ve Şatilla mülteci kamplarındaki binlerce Filistinli sivilin ölümünden sorumlu olan zalim Şaron, İsrail ordusunu Beyrut'a gönderip sivillerin yerlerini terk etmesini duyurdu. Bunun akabinde Şaron, sözünü tutmadı ve Filistinlilere ateş açtı.
◾ Şaron, Mart 2001 yılından Nisan 2006 tarihine kadar İsrail devletinin başbakanlığını yaptı. Hatta bu dönemde Filistin sorununa daha ılımlı yaklaşarak Gazze'den çekilme kararı aldı. Bu karar Likud Partisi'nde özellikle eski başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki bir grubun büyük tepkisini aldı.
◾ Ariel Şaron bunun üzerine kendisiyle aynı görüşte olan bir grup siyasetçiyle beraber Likud'dan ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu. 4 Ocak 2006 tarihinde Ariel Şaron beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırıldı. Bu tarihten sonra bir daha bilincini kazanamadı. 11 Ocak 2014 tarihinde 8 senelik bitkisel hayatın ardından öldü.