Arama

TUSAŞ nedir ve neden önemli?

Savunma sanayimizdeki yerlilik oranının yükselmesinde büyük rol sahibi olan, savunma ve havacılık alanlarında en çok ihracat yapan şirket konumundaki TUSAŞ, 23 Ekim'de teröristler tarafından hedef alındı. Ürettiği HÜRJET, KAAN, HÜRKUŞ, ATAK, AKSUNGUR gibi hava araçlarıyla tanınan TUSAŞ, 1973 yılında ülkemizin savunma sanayi alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştu. Peki, TUSAŞ nedir ve neden önemli? Sizler için araştırdık.

◾ Hizmet süresi 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflendi.

TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlattı.

  • 9
  • 32
KAAN
KAAN

KAAN

F-16 savaş uçakları 2030 yılı itibari ile TSK envanterinden peyderpey çıkarılacak. Bundan dolayı TUSAŞ 5. nesil bir savaş uçağı üretti. Milli muharip uçağımızın ismi ise KAAN.

◾ KAAN'IN üretiminin tamamlanması ve envantere girmesi ile ile ülkemiz dünyada 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak. Bu sebepten dolayı yüksek teknoloji ile donatılan milli muharip uçağımız KAAN çok hassas ve önemli bir noktada.

YERLİ UÇAK ÜRETİMİ NASIL ENGELLENDİ?

  • 10
  • 32

◾ Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

◾ KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılacak. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.

  • 11
  • 32
HÜRKUŞ
HÜRKUŞ

HÜRKUŞ

HÜRKUŞ'a olan ihtiyaç 26 Eylül 2013'de gerçekleşen bir Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında ortaya çıktı. Hava Kuvvetleri'nin yeni nesil temel eğitim uçağına ihtiyacı vardı. Böylece 26 Aralık 2013 tarihinde HÜRKUŞ-B Sözleşmesi imzalandı.

◾ Bu ihtiyaç dahilinde üretilen 15 adet HÜRKUŞ şu ana kadar yaklaşık olarak 1500 sorti uçuş icra edildi ve uçaklar 3.200 saat havada kaldılar.

SULTAN II. ABDÜLHAMİD'İN SANAYİ HİZMETLERİ

  • 12
  • 32

11 Temmuz 2016 tarihinde HÜRKUŞ Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı için "TT32 Uçak Tip Sertifikası" SHGM'den alındı. Aynı gün içinde EASA tarafından "EASA Geçerli Kılınan Tip Sertifikası" ile SHGM'nin söz konusu sertifikası tüm Avrupa ülkeleri için geçerli kılındı. Böylece HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı oldu.

3 Mayıs 2021 tarihinde Savunma Sanayi Başkanlığı ile yapılan Sözleşme Değişikliği ile 15 adet Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı tasarımı ve üretimine yönelik faaliyetler başlatıldı. Eylül 2022 tarihinde Kritik Tasarım Gözden Geçirme fazları tamamlanmış olup, 2025 yılında mevcut uçaklardan daha gelişmiş bir temel eğitim uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedeflenmekte.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN