Arama

Mehmet Akif Ersoy'un ahlak anlayışının temelleri

Osmanlı Devleti'nin son döneminde yetişen önemli bir fikri ve edebi şahsiyet olan Mehmet Akif Ersoy, bütünlüklü ve etkileyici tahlilleriyle öne çıkan bir düşünce adamıdır. Eserleri, milli kültürümüzün temel değerlerini belirleyerek önemli bir katkı sunmuştur. Türk insanının manevi dünyasını tarihi derinlikte milli bir şuur içinde yorumlayan şair; İslam dünyasında da söz sahibi bir ilim adamı olarak bilinir. Akif'in günümüzde bile İslam dünyasına ve Türk kültürüne yönelik öneri niteliğindeki eleştirileri, hala büyük bir önem taşımaktadır.

  • 8
  • 10
Sorumluluk duygusu ahlaki bir görev
Sorumluluk duygusu ahlaki bir görev

◼ İslam düşüncesinin temelinde, yaratılana yüklenen sorumluluklar vardır. Ahlaki davranışlar ile sorumluluk bilincine dayalı tutum ve davranışlar aynı kategoride ele alınmaktadır. Yani ahlaki değerler ile sorumluluk kavramı, aynı çatı altında kabul edilmektedir. Bu nedenle ahlaklı veya kişilikli bir insan, sorumluluklarını yerine getiren, görev bilinciyle hareket eden biri olarak değerlendirilebilir.

◼ Akif, hayatı boyunca her zaman farkında olduğu sorumlulukların gerektirdiği doğrultuda davranmış, bu bilinçle hareket etmiştir. Milli mücadele döneminin zorlu şartlarında bile topluma, eserleri ve davranışlarıyla örnek olmuş, sorumluluk duygusunu ahlaki bir görev olarak kabul ederek halkı aydınlatmaya çalışmıştır.

MEDENİYETİN DAYANDIĞI TEMEL UNSUR: AHLAK

  • 9
  • 10
İslam bir ahlak dinidir
İslam bir ahlak dinidir

◼ Akif'in ahlaki erdemlerde en önemli değer olarak kabul ettiği dürüstlük kavramı, günümüz eğitim sisteminde bireylere kazandırılması hedeflenen amaçlarla örtüşmektedir. Onun dürüstlük anlayışının içinde; Allah'ın emirlerine karşı duyulan sorumluluk temel düsturlardan biridir.

◼ Akif'in vurguladığı temel nokta, İslâm'ı bir ahlâk dini olarak görmesidir. Akif, Allah inancının, korkusunun ve güçlü imanın, ahlaki erdemlerin gelişmesine yol açacağını savunurken, aksi durumda erdemsizliklerin ortaya çıkacağını ifade etmektedir. Bu sebeple, Akif'in ahlak anlayışında Din ve Allah arasında sıkı sıkıya bir bağ kurduğu aşikardır.

ZİYA GÖKALP'IN KÜLTÜR İNŞASI: HARS VE MEDENİYET KAVRAMLARI

  • 10
  • 10
Milletlerdeki ahlakın çöküşü İslam'a olan bağlılığın zayıflamasından kaynaklanır
Milletlerdeki ahlakın çöküşü İslam’a olan bağlılığın zayıflamasından kaynaklanır

◼ Akif'e göre, milletlerdeki ahlakın çöküşü, İslam'a olan bağlılığın zayıflamasından kaynaklanır. Akif, erdem duygusunun sadece Allah korkusundan doğduğuna inanır ve bu ölçütün tüm ahlak anlayışının temelini oluşturduğunu belirtir. Seküler ahlakı reddeder ve Allah inancının olmadığı toplumlarda ahlaki çöküşün kaçınılmaz olduğunu ifade eder.

Her din, bir ahlak ve değer sistemine sahiptir; bu nedenle İslam ahlakının ana kaynağı Kur'an ve Sünnettir. Akif, toplumun faziletini İslam'a dayandırarak, dinin bu milletin temelini oluşturduğunu vurgular.

GÜZEL AHLAK İLE İLGİLİ 25 HADİS

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN