Müslümanların ilk kıblesi Kudüs I Alıntılar
Kur'an-ı Kerim'de "mübarek, şerefli, değerli, sadakat ve selam yurdu" olarak zikredilen Kudüs, tarihi boyunca peygamberlerin durağı ve meskeni olmuştur. Peki, Müslümanların ilk kıblesi Kudüs hakkında ne biliyoruz?
Giriş Tarihi: 28.09.2024
18:06
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024
11:30
🔹
Kanunî, Kudüs tarihinde Hz. Süleyman'dan sonra 2. Süleyman olarak anılır.
🔹
2 Ekim 1187 Cuma günü, Selahaddin Eyyûbi yaklaşık yüz yıldır Müslümanları bekleyen fethin kıvancıyla Kudüs'e girdi. Bu tarih aynı zamanda hicri takvimde Recep ayının 27. gününe denk gelmektedir. Selahaddin Eyyubi, Hz. Peygamber'in Mirac'a çıkışının yıl dönümünde Kudüs'ü fethederek İslam âlemine büyük bir hediye sunmuş oldu.
🔹
İsrail tarafından vakıf kurumlarına yapılan en büyük saldırı, Mescid-i Aksa'nın yanında Burak Duvarı'na bakan kısımdaki Meğaribe Mahallesi'nin 1967'de Altı Gün Savaşı'ndan hemen sonra tamamen yıkılmasıdır.
🔹
Osmanlı devleti XIX. yüzyılda, birçok konuda olduğu gibi Kudüs konusunda da çift yönlü bir saldırıya maruz kaldı. Kudüs'ü hak ettiği saygınlığa uygun olarak idare etmeye çalışırken yürürlüğe sokulan "şark meselesi" ile hem devlet çökertilmeye çalışıldı hem de Kudüs'ün kaderi tayin edilmek istendi.
🔹
Bir yandan Avrupa devletleri (özellikle Fransa, Rusya) mukaddes makamları bahane ederek müdahale zeminleri oluşturmaya çalışmakta bir yandan da Avrupa'dan çıkarılacaklarını anlayan Siyonistler tarihî emellerini gerçekleştirme uğrunda Filistin'e yerleşme planları yapmaktaydı. Buna rağmen, Osmanlı Devleti'nin hassasiyeti ve kurduğu denge politikalarıyla 1917'ye kadar Kudüs'ün muhafazası mümkün olabildi.