8 ilmin alimi İmam Kuşeyri
Selçukluların tarih sahnesine çıktığı Nişabur'daki en önemli alimlerden olan İmam Kuşeyri; tasavvuf, kelam, hadis, fıkıh, tefsir, gramer, lugat ve edebiyat alanlarında alimdi. Çok yönlü bir eğitim alan büyük alim, düşünme biçimi ile klasik olarak anılacak eserler kalem alabilmişti. Gençliğinde ata binmeyi ve silah kullanmayı da seven Kuşeyri özellikle er-Risale ve Letaifü'l İşarat kitaplarıyla tanındı.
Giriş Tarihi: 16.08.2024
15:27
Güncelleme Tarihi: 16.08.2024
15:29
📜 El-Fusul fi'l usul
↪ Seksen beş bölümden meydana gelen eser, Eşarilik itikadına aittir.
📜 Tertibu's sülük fi tariki'llah
↪ Zikir adabına dair olan kitap tam dokuz bölümden oluşur.
📜 El-Lüma fi'l i'tikad
↪ Eşairi itikadinin muhtasar bir örneğidir.
📜 Et-Tefsirü'l kebir
↪ Kaynaklarda İmam Kuşeyri'ye dayandırılan eserin tam manasıyla İmam'a ait olup olmadığı kesinlik kazanmamıştır.
📜 Şikayetü Ehli's-sünne bi-hiyatei ma nalehüm mine'l mihne
↪ Uzun bir şikayet mektubu olan kitap, Eşari düşüncesini savunur. Vezir Kündüri bu eser sebebiyle Kuşeyri'yi hapsettirmiştir.
📜 Nahvu'l kulub
↪ Dilbilgisine dair önemli bir kaynak olan eserde gramer terimleri tasavvufi olarak yorumlanır.
📜 Leta'ifül işarat
↪ Kuşeyri'nin, Sülemi'nin tefsirini merkeze alarak telif ettiği Leta'ifül İşarat, İşari Tefsir geleneğinde çok önemli bir yere sahiptir.
İmam Gazali'den 10 Değerli Söz
🔹 Büyük alim , ilmin yönünden ziyade mutasavvıf olarak tanınmıştı. Özellikle kaleme aldığı "er-Risale" tasavvuf tarihinde önemli bir yer tutar.
🔹 İslami ilimlerin pek çoğunda kalem oynatabilen, ders veren İmam Kuşeyri , rahlesinden binlerce talebe geçen, gönülleri İslam'a ısındıran büyük bir dava eridir.
🔹 Hayatı mücadele ve ilim le geçen Letaifu'l İşarat müellifi, kaleme aldığı mümtaz eserleriyle sünni çizginin önemli savunucularından biri olmuştu.
🔹 Vefatının ardından oğullarınca Kuşeyri'nin ilmi çizgisi korunmuş ve yetiştirdiği talebeler farklı coğrafyalarda onun görüşlerini dünyaya yaymışlardı. Kuşeyri böylece günümüzde de çok okunan bir alim oldu.