Dünyada En Çok Ziyaret Edilen Camiler
Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, tarih boyunca mabedlerini çeşitli coğrafi bölgelere inşa etmişlerdir. Kimi camiler dağların zirvelerine, kimi göl kenarlarına, kimi ise dünyanın en kuzeyine kadar uzanan noktalara yerleştirilmiştir. Bazı camiler, mimari yapıları, büyüklükleri, kapasiteleri ve tarihi önemleri nedeniyle diğerlerinden daha fazla dikkat çekmektedir. İşte sizler için dünyanın en çok ziyaret edilen camileri listesi.
Giriş Tarihi: 19.02.2024
08:47
Güncelleme Tarihi: 19.02.2024
10:35
💠 Senenin her döneminde dünyanın dört bir yanından ziyaretçinin uğrak noktası olan Mescid-i Nebevi , ibadethane özelliğinin yanında ilk devir İslam dünyasının idare merkezidir.
💠 Resulullah'ın (SAV) devlet yönetimini ve diğer toplumsal meseleleri buradan şekillendirmesi İslam toplumunda cami merkezli yaşantı anlayışını ortaya çıkarmıştır.
Sultanahmet Camii (İstanbul, Türkiye)
💠 Barındırdığı çiniler sebebiyle turistlerce "Mavi Camii" olarak da bilinen Sultanahmet Camii, Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir.
💠 Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen yapı, altı minaresi ve mavi çinileri ile görenleri kendisine hayran bırakan dünyaca ünlü bir camidir.
💠 17. yüzyılda Sultan I. Ahmed döneminde inşa edilen Mavi Camii, altı minaresi ve iç duvarlarını süsleyen karmaşık mavi çini işleriyle tanınır. İstanbul'da önemli bir turistik cazib e merkezidir.
💠 Mavi İznik çinileri, merkezi kubbe ve altı minare ile öne çıkan ibadethanenin yıllık ziyaretçi sayısı ancak yüz binlerce insanla tarif edilebilir.
El-Ezher Camii (Kahire, Mısır)
💠 970 yılında inşa edilen El-Ezher Camii, dünyanın en eski camilerinden biridir. Aynı zamanda bin yılı geçen tarihi yle bir eğitim kurumu olan El-Ezher, İslam dünyasının en önemli dini otorite lerinden biridir.
💠 Her yıl, eğitim gören milyonlarca öğrenci ve turist tarafından ziyaret edilen El-Ezher Cami, a ynı zamanda bir eğitim kurumu ve İslam dünyasının en önemli dini otoritelerinden biridir.
💠 Fatimiler döneminde inşa edilen cami, sadece ibadethane ve eğitim kurumu olarak değil, aynı zamanda dönemin devlet adamları ve halkının bir araya gelerek sosyal ve dini merasimlerini gerçekleştirdiği bir merkez olarak da kullanılmıştır.
💠 Osmanlılar'ın Kahire'yi kontrolü altına almasından sonra, el-Ezher Cami bazı onarımlardan geçti. El-Ezher Cami, buradaki müderrislerin yönetimine bırakılarak özerklik kazandı. Bu dönemde İslam dünyasının dört bir yanından gelen insanlarla eğitim faaliyetlerine devam eden El-Ezher, birçok öğrencinin yetiştiği bir merkez haline geldi. Evliya Çelebi'nin 10.000 üzerinde olarak belirttiği talebe sayısı abartılı olabilir, ancak bu rakam, talebe sayısının oldukça yüksek olduğunu göstermektedir.