Ebubekir er-Razi'nin Felsefe Risaleleri
Hem hekim hem de filozof olarak İslam medeniyetine önemli, katkılar sunan Ebubekir er Razi, medeniyetimizin altın çağında yaşamıştı. İlim tahsili boyunca çalışkan ve üretken tavırları ile dikkat çeken Razi, geometri dışındaki diğer ilim dallarında eserler kaleme aldı. Hayatının son dönemlerinde görme yetisini kaybeden Ebubekir er Razi sonraki nesillere zengin bir miras bırakmıştı. Sizler için Ebubekir er Razi'nin kaleme aldığı Felsefe Risaleleri'nden önemli cümlelerin altını çizdik.
Giriş Tarihi: 01.07.2024
09:10
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024
09:45
📍
"Nefsin isteklerine boyun eğen, hazzın peşinden gidip ona kul-köle olanlar, mutlu olacaklarını sanırken üzüntüye düşerler, haz elde edeceklerini beklerken elemle karşılaşırlar."
Ebubekir er Razi
📍
"Doğrusu hasetlik cimrilikten daha kötüdür. Çünkü cimri olan, kendisinin sahip olduğu şeyin bir başkasının eline geçmesini istemez. Hasetçi ise kendi sahip olsun veya olmasın, bir başkasının yararına olan hiçbir şeyi istemez. O halde hasetlik ruh hastalıklarından bir hastalık olup zararı çok büyüktür."
Ebubekir er Razi
📍
"Çok fazla servete sahip olanların, servetleri ölçüsünde haz ve huzur içinde yaşadıklarını sanmamalıdır. Çünkü uzun süre zevk ve refah içinde yaşayanlar artık zevk alamaz hale gelirler. Onlar açısından bu durum, hayatı devam ettirmek için zorunlu, doğal ve sıradan bir hale gelir."
Ebubekir er Razi
📍
"Akıllı bir kimse bedenini acı ve ızdıraptan uzak tutmalıdır. Bedenin zayıf düşerek hedefimizden sapmamıza yol açmaması için gerektiği kadar ona neşe, haz ve lezzeti tattırarak sağlığını korumak gerekir. İnsanların tabiatları, âdet ve alışkanlıkları farklı olduğu için düşünce ve idealin gereğine katlanma gücü de farklıdır. Bazıları herhangi bir sıkıntı çekmeden bunlara büyük tahammül gösterirken, bazıları buna dayanamaz. O halde çok zorlanmadan önce bu dayanma gücünün araştırılması ve imkân nisbetinde peyderpey artırılması gerekir. Bu konuda alışkanlıkların destekleyici gücünden yararlanabilir."
Ebubekir er Razi
📍
"Bazı kimselerin sahip olduklarını sımsıkı koruduklarını görmekteyiz. Bunun nedeni, aşırı derecede fakirlikten korkmaları, çok ilerisini düşünmeleri, belâ ve musibetlere karşı şimdiden tedbir almalarıdır. Diğer bazılarının da başka bir amaçla değil, sadece kendileri için biriktirmekten zevk aldıklarını biliyoruz."
Ebubekir er Razi