Arama

Ebubekir er-Razi'nin Felsefe Risaleleri

Hem hekim hem de filozof olarak İslam medeniyetine önemli, katkılar sunan Ebubekir er Razi, medeniyetimizin altın çağında yaşamıştı. İlim tahsili boyunca çalışkan ve üretken tavırları ile dikkat çeken Razi, geometri dışındaki diğer ilim dallarında eserler kaleme aldı. Hayatının son dönemlerinde görme yetisini kaybeden Ebubekir er Razi sonraki nesillere zengin bir miras bırakmıştı. Sizler için Ebubekir er Razi'nin kaleme aldığı Felsefe Risaleleri'nden önemli cümlelerin altını çizdik.

📍

"Akıllı bir kimse bedenini acı ve ızdıraptan uzak tutmalıdır. Bedenin zayıf düşerek hedefimizden sapmamıza yol açmaması için gerektiği kadar ona neşe, haz ve lezzeti tattırarak sağlığını korumak gerekir. İnsanların tabiatları, âdet ve alışkanlıkları farklı olduğu için düşünce ve idealin gereğine katlanma gücü de farklıdır. Bazıları herhangi bir sıkıntı çekmeden bunlara büyük tahammül gösterirken, bazıları buna dayanamaz. O halde çok zorlanmadan önce bu dayanma gücünün araştırılması ve imkân nisbetinde peyderpey artırılması gerekir. Bu konuda alışkanlıkların destekleyici gücünden yararlanabilir."

Ebubekir er Razi

📍

"Bazı kimselerin sahip olduklarını sımsıkı koruduklarını görmekteyiz. Bunun nedeni, aşırı derecede fakirlikten korkmaları, çok ilerisini düşünmeleri, belâ ve musibetlere karşı şimdiden tedbir almalarıdır. Diğer bazılarının da başka bir amaçla değil, sadece kendileri için biriktirmekten zevk aldıklarını biliyoruz."

Ebubekir er Razi

📍

"Şehevî istekleri bastırırken çekilen zahmet, bu durum alış[1]kanlık haline gelince hafifleyecektir; özellikle tedricîlik yöntemi kullanılmak suretiyle önce basit isteklere engel olunur, akıl ve düşünce gereği olarak bazı istekler terk edilir."

Ebubekir er Razi

📍

"İnsan her bakımdan büyüklenmeyi, hükmetmeyi ve her zaman bilgisine başvurulan biri olmayı sever. Çünkü bu durum, kendisinin, bilgisine başvuranlardan üstünlüğünü gösterir."

Ebubekir er Razi

  • 10
  • 20

📍

"Öfke, kendisine zarar verene karşı canlının gösterdiği tepkidir. Bu tepki normal sınırı aşıp akla baskın gelirse, öfke duyulandan çok, öfkelenen için büyük zarara yol açar. Bu yüzden akıllı kimsenin, öfkeye kapılan birinin o anda ve ileride başına gelecek sıkıntılı durum üzerinde çokça durması ve kızdığında kendisinin de aynı hali yaşayacağını düşünmesi gerekir."

Ebubekir er Razi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN