Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Eyyam-ı Biyd orucu nedir? Receb ayının 13., 14., 15. günü oruç tutmanın faziletleri

Eyyam-ı Biyd orucu nedir? Receb ayının 13., 14., 15. günü oruç tutmanın faziletleri

Aydınlık günler anlamına gelen Eyyâm-ı biyd, ayın en parlak olduğu hicri ayların 13, 14 ve 15. geceleridir. Rivayet edilen bir hadise göre Peygamber Efendimiz (sav), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve o günlerde oruç tutmanın tüm sene oruçlu geçirmek gibi olduğunu söylemiştir. Peki, eyyam-ı biyd orucu nedir? Eyyam-ı biyd orucunun önemi nedir? Eyyam-ı biyd günleri ne demektir? Eyyam-ı biyd (aydınlık günler) oruçlarının faziletleri nelerdir? İşte detaylar...

Eyyam-ı biyd nedir?

Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler), ayın en parlak olduğu hicri ayların 13, 14 ve 15. gecelerine denir. (Buhârî, Savm, 60)

Diyanet İşleri Başkanlığı eyyâm-ı biydi şöyle açıklar:

"Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir. Resûlullah (SAV), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 68 [2449]; Tirmizî, Savm, 54 [761]) ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 68 [2449]; İbn Mâce, Sıyâm, 29 [1707])."

Eyyam-ı biyd orucu ne zaman?

◾ Huseyn ibni Ali ibni Ebi Talib (RA)'dan rivayet edilen bir hadiste Rasulullah (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Eyyam-ı biyz (her ayın 13, 14 ve 15. gününün) oruçlarının ilk günü 3 bin senenin, 2. günü 10 bin senenin, 3. günü ise 18 bin senenin orucuna denk olur. "

◾ Hz. Hafsa (ra) şöyle rivayet etmiştir:

"Dört şeyi Resûlullah (SAV) Efendimiz hemen hemen hiç terk etmedi diyebilirim: Âşure orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14,15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

Hz. Hafsa kimdir?

Peygamberimiz (SAV)'in eşi ve İslam halifesi sahabeden Ömer bin Hattab (RA)'ın kızıdır.

Eyyamı biyd orucu tek gün tutulur mu?

◾ Eyyam-ı biydin Arapça anlamı "beyaz günler"dir.

◾ İstisnai durumlar hariç, eyyam-ı biyz orucu, sadece bir gün değil, üç gün olarak tutulmalıdır. Tercih edilen ise üç günü ardışık şekilde tutmaktır. Eyyam-ı biyz orucu, nafile bir ibadettir.

Eyyam-ı biyd orucu yalnıca tek gün olarak tutulmaz. İslam'da uygulama ve tercihler doğrultusunda üç gün arka arkaya tutulması önerilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN