Zulme boyun eğmeyen bir alim: İmam Rabbani
Zalim karşısında gösterilen duruş ve ortaya çıkan güçlü irade aradan asırlar geçse de unutulmaz. Hint Müslümanlarının simge ismi olan Ahmed Faruk es-Sirhindi, çabası ve mücadelesi ile Hindistan'da zararlı fikirlerin yayılmasının önüne geçen büyük bir alimdi. Daha çok İmam Rabbani olarak bilinen Sirhindi, "Mektubat" adlı eseriyle İslam dünyasına damga vurarak, ilmi alanda pek çok talebe yetiştiren büyük bir alim ve mücadeleci bir öncüydü.
Giriş Tarihi: 20.11.2023
15:19
Güncelleme Tarihi: 19.11.2024
08:57
🔹 İmam Rabbani ; etrafında geniş bir ilmi halkanın teşekkül etmesi, zararlı akımlara karşı sağladığı imkanlar ile Hindistan'da öne çıktığında kendisinden haz etmeyen düşmanları tarafından açık hedef haline getirildi.
🔹 Lakin o, tüm suçlamalar ve hakaretlere rağmen ilmin izzetini ve ulemanın vakarını koruyarak düşmanlarına güzel ahlak ve ilmi deliller ile cevap verdi. Böylece zararlı akım ve düşüncelerin önüne geçti.
🔹 Hindistan bölgesindeki "Ehl-i Sünnet ve'l Cemaat" müslümanlıkta İmam Rabbani'nin çabası büyüktü. Büyük İmam, yazdığı eserler, talebeleri ve yaşantısı ile bu gerçekliği beslemişti.
Mücadele azminde zirve: İmam Rabbani
🔹 Ekber Şah tarafından başlatılan ve 1582 'de Hindistan'ın resmi inancı olarak duyurulan "Din-i İlahi" ye karşı durmaksızın mücadele eden Ahmed Faruk es-Sirhindi , bu yolda çok cefalara katlandı. Özellikle Ekber Şah'ın yakın eşrafı tarafından kendisine mütemadiyen zulmedildi.
🔹 1605 yılında Ekber Şah 'ın ölümünün ardından tahta geçen Cihangir Şah da İmam Rabbani'ni n halk üzerindeki tesirini tehlikeli gördüğü için kendisini Agra'ya çağırttırarak burada bir tahkikat yaptırttı.
🔹 Bu süreçte Guvaliyar Kalesi 'nde tutsak hayatı yaşayan büyük alim, mücadelesinden vazgeçmedi . Onun bu sıkı tavrı sayesinde Hintli Müslümanlar arasında zararlı düşünceler tutunamadı.
🔹 Tutsaklığının ardından vefat tarihi olan 1624'e dek Sirhind'de ilmi hayatıa devam eden İmam Rabbani, arkasında eserler, talebeler ve Müslüman haysiyetine yaraşır, onurlu bir yaşam bıraktı.
HİNDİSTAN'I İSLAM'LA TANIŞTIRAN HÜKÜMDAR
🔹 İlk eğitimini alanında uzman ve tanınan bir isim olan babasından alan Ahmed Faruk es-Serhendi, küçük yaşta Kur'an-ı Kerim'i hıfzederek , İslami ilimlerde yetkinlik sahibi bir talebe oldu.
🔹 Sonrasında ise ilim yolculuğuna çıkarak Mevlana Kemal Keşmiri, Şeyh Yakup Keşmiri, Behlül Bedehşani gibi ünlü alimlerden tefsir, hadis, fıkıh, tasavvuf başta olmak üzere İslami ilimlerin her dalında ders ve icazet aldı.
🔹 Bir alim ve yol gösterici olarak yirmili yaşlarının başında ders vermeye başlayan İmam Rabbani'nin ilim halkası, kısa zamanda büyük bir ses getirdi. Müslüman coğrafyalardan talebeler kendisinden ders okumak için uzun yollardan geldi.
AYET VE HADİSLERİN IŞIĞINDA "İLMİN FAZİLETİ"
İmam-ı Rabbani talebeleri
🔹 Hayatı ilmi çalışmalar, talebe yetiştirmek ve eser telifi ile geçen İmam-ı Rabbani yaşadığı bölgenin ihtiyacı doğrultusunda yönlendirici ve yetenekli alimler yetiştirdi.
🔹 Bu talebelerin icazet alıp memleketlerine dönerek dünya çapında pek çok insana faydas ı dokundu. İmam-ı Rabbani' nin çizgisi talebeleri ile farklı coğrafyalara yayılarak genişledi.
Yüzlerce alim yetiştiren İmam-ı Rabbani'nin en meşhur talebelerinden bazıları:
▪ Muhammed Numan Bedahşi
▪ Bedreddin Sirhindi
▪ Şeyh Tahir Lahori
▪ Şeyh Müzemmil
▪ Mevlana Yusuf Semerkandi
▪ Muhammed Sıddık Keşmiri
▪ Yar Muhammed Kadim
▪ Şeyh Hasan Berki
▪ Şeyh Ahmed Düyubendi
▪ Hacı Hıdır Afgan
▪ Mevlana Emanullah Lahori
İLİM İÇİN KİLOMETRELERİ YAYA YÜRÜYEN MÜSLÜMAN ÂLİMLER
🔹 "Risale-i Tehliliyye"
Kelime-i Tevhid 'in manası ve muhteviyatı üzeine yazılan bir kitaptır.
Kelime-i Tevhid nedir?
"La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah" okunuşu ile bilinir. Allah'tan (CC) başka ilah yoktur, Hz. Muhammed (SAV) O'nun (CC) kulu ve elçisidir" manasına gelir.
🔹 "Mebde Mead"
61 risale den meydana gelen eser, ana hatları ile tasavvuf yaşantısını izah eder. Otobiyografik izler taşıyan kitap adeta "Mektubat "ın muhtasarıdır.
🔹 "İsbatü'n Nübüvve"
Ekber Şah 'ın sarayındaki meşhur Allami'nin yazdıklarına paralel olarak kaleme alınan eser, peygamberlik kurumunu tahkim etmek için yazılır.
🔹 "Havaşi ve Talikat ber Şerh-i Rubaiyyat-ı Hace Baki-Billah"
İmam Rabbani'nin, şeyhi Baki-Billah'ın rubaileri üzerine yazdığı talikattan oluşur.
Talikat nedir?
Açıklama ve bazen de eleştirme noktasında bir risale olarak yayınlanan kitap notları.
🔹 "Risale-i Halat-ı Haceganı Nakşbend"
Nakşibendi tarikatı şeyhleri hakkındadır.
🔹 "Risale-i Silsile-i Hadis"
İsnad zincirini merkeze alan bir eserdir.