Arama

İslam'ın kız çocuklarına verdiği önem

İslam'da kız çocuklarının yeri son derece değerlidir. Peygamber Efendimiz (SAV), kız çocuklarını hor görmek ve küçümsemek gibi cahiliye dönemi adetlerini şiddetle kınamış ve bu yaklaşımla hayatı boyunca mücadele etmiştir. İbn-i Mace'nin rivayet ettiği bir hadiste Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "İki kız çocuğu olup da onlara güzel muamele eden kimse, mutlaka Cennet'e girecektir." Bu hadis, kız çocuklarının İslam'daki yerini ve onlara gösterilen sevgi ve şefkatin ne denli önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Hem Kur'an-ı Kerim ayetleri hem de Peygamberimizin hayatı, kız çocuklarına verilen değeri ve onlara karşı sorumluluğumuzu bizlere hatırlatır.

🔶 İslam'dan önce, toplumlarda kadınlar ve kız çocukları genellikle hor görülürdü. Özellikle Cahiliye döneminde, kız çocuklarına değer vermemek ve onları küçümsemek yaygın bir gelenek haline gelmişti.

Cahiliye dönemi:

🔶 İnsanlık tarihi boyunca, birçok toplumda kız çocukları erkeklere kıyasla daha değersiz kabul edilmiş, horlanmış ve ezilmişlerdir. Bu anlayış, onların aile ve toplum içerisindeki konumlarını olumsuz etkilemiştir.

➡ Kız çocuklarına yönelik bu olumsuz tutumun şiddeti, toplumdan topluma ve coğrafyadan coğrafyaya değişiklik göstermektedir. Günümüzde ise kadınların haklarını savunmak ve korumak amacıyla başlatılan mücadeleler, çeşitli isimler ve şekiller altında devam etmekte ve önemli bir sosyal hareket olarak sürdürülmektedir.

Sağlıklı toplumun temeli: Çocuk psikolojisi

🔶 İslam, Kur'an ile ortaya koyduğu ilkelerle insan fıtratına aykırı gelenek ve görenekleri ya doğrudan men etmiştir ya da tedrici olarak kaldırma yoluna gitmiştir.

🔶İslam'ın kaldırmak için mücadele ettiği kötü eylemlerden biri de kızı çocuklarına yönelik olan negatif tutumdu. Hz. Peygamber (SAV) hiçbir zaman çocuklar arasında cinsiyetten kaynaklanan bir üstünlüğü dile getirmemiştir.

'Cennetteki kadınların efendisi' Hz. Fatıma

🔶 Hz. Peygamber (SAV), iyi muamelede bulunma söz konusu olduğunda kızları öncelemiş, hatta bundan dolayı bir kimsenin iki ya da üç kız çocuğunu yetiştirmesi, onlara iyi muamele etmesi halinde kendisi ile cennette komşu olacağı müjdesini vermiştir.

🔶 Peygamber Efendimizin (SAV), kız çocuklarına yönelik tesviyeleri ve telkinleri yalnızca anne babaları değil tüm Müslümanları kapsayan önemli bir sorumluktur.

Yeryüzünde İslam'a inanan ilk insan: Hz. Hatice

Cahiliye Döneminde Kız Çocukları

🔶Cehl kökünden türeyen bir kelime olup "bilgisizlik" anlamına gelmektedir.

(Kaynak: Cevherî, eṣ-Ṣıḥâḥ, "chl" md.; Lisânü'l-ʿArab, "chl" md.; Tâcü'l-ʿarûs, "chl" md.)

🔶 Cahiliye dönemi yıllarında kız çocuklarına değer verilmediği, kızı olanların bundan utanç duyduğu ve onlardan kurtulma yollarının arandığı hatta bazı kabilelerde küçük kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü görülürdü.

Kızlarının şefkatli babası: Sevgili Peygamberimiz (sav)

🔶 Bu dönemde kız çocuklarına karşı en kötü muamele örneği ise onların diri diri toprağa gömülmesi (ve'dü'l-benât)' dir.

🔶 Tekvir suresinde kız çocuklarını diri diri toprağa gömen cahiliye dönemi müşriklerinin işledikleri yaptıkları bu suçtan ötürü hesaba çekilecekleri ve ağır bir cezaya maruz kalacaklarını Allahu Teala şöyle zikretmiştir:

"Ve sorulduğu zaman diri diri toprağa gömülen kıza; hangi günahı yüzünden öldürüldü diye?"

Tekvir Suresi, 8,9. Ayetler

TEKVİR SURESİNİ DİNLEMEK VE MEALİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

TEKVİR SURESİ 8,9. AYET TEFSİRİ

Kıyamet gününün nasıl dehşet verici bir gün olduğunu ifade etmek ve insanları böylesine dehşetli bir gün için hazırlık yapmaya teşvik etmek üzere, altısı kıyametin başlangıcından hesap zamanına kadar, altısı da hesabın başlamasından itibaren gerçekleşecek on iki olay anlatılmaktadır:

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN