Arama

Mübarek kitabımız: Kur'an-ı Kerim anlam ve önemi

Yüce kitabımız, Kur'an-ı Kerim bizlere Allah'ın (CC) lütfettiği hayatı doğru yaşama kılavuzudur. Allah (CC) ile bağlantımız Kur'an ile bağlantımızdan ileri gelir. Mukaddes Kitabımıza ne kadar yakınsak Allah'a (CC) o denli yakınızdır. Sizler için Kur'an- ı Kerim'in nazil olma sürecini ve önemini araştırdık...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Mekki vahiyler dönemi:

🔹 Mekki vahiyleri hacimsel olarak Kur'ân-ı Kerim'in üçte ikisini oluşturur. Bu dönemde vahiyler sözlü olarak ezberlenir. Kayda geçirilmesi ise hicrete yakın birkaç yıl içerisinde olur.

🔹 Mekke dönemine ait âyet ve sureler, İslam inanç ve ahlâkı ile ilgili konuları kapsar; Allah'ın (CC) birliğine, meleklere, peygambere, kitaplara ve ahiret gününe iman gibi konular işlenir. Allah (CC) ile eş tutulan putlar reddedilirek iman, ölüm, hayat, kıyamet, ahiret, cennet, cehennem gibi konular eski kavimlerin başlarına gelenler anlatılır.

🔹 Yüce Allah (CC), "Dini dosdoğru ayakta tutun ve onda ayrılığa düşmeyin" diye dinden Nuh'a vasiyet ettiğini ve sana vahyettiğimizi, İbrahim'e, Musa'ya ve İsa'ya vasiyet ettiğimizi sizin için de bir şeriat kıldı" ayetiyle Kur'an'ın Adem'den itibaren devam eden tevhid dini ve vahiy zincirinin devamı olduğu vurgulanmıştır.

Medini vahiyler dönemi:

🔹 Medine döneminde ahlak ve ibâdetler dışında insanlar ve toplumlar arası ilişkilerle ilgili düzenlemeler de Kur'an'da yerini alır. Nitekim bu devirde İslam toplumunda bu hükümleri uygulayacak yeterli askeri ve yaptırım gücüne ulaşılmıştır.

🔹 Medini vahiylerin konusu, İslami literatürde adına sebeb-i nüzul denilen olaylar, sorunları çözümleme ve yönetme amacıyla şer'i hukukun kuralları, anlaşmalar, barış ve savaş (cihad) olarak sıralanabilir. Bu dönemde Peygamber Efendimizin (SAV) yönetiminde, İslam Devleti, Medine'de kurulmuştur.

Cuma günleri hangi sureyi okumalıyız?

Yüce Allah'ın mucizesi olarak Kur'an-ı Kerim:

🔹 Yüce Kitabımız, Kur'an-ı Kerim Hz. Muhammed'in (SAV) peygamber olduğunu kanıtlayan en önemli ve büyük mucizedir. Müslümanlar, namaz kılarken ve belli başlı ibadetlerini yaparken Kur'an'dan çeşitli ayetler okur.

🔹 Kur'an kelimesi, Yüce Kitabımızda yetmiş kez geçer ve ayet-i kerimelerde yer alan diğer bazı sözcüklerin de Kur'an'a atıfta bulunulduğu düşünülür.

🔹 İslam'a göre Kur'ân, abdest alınarak tutulur. Bunun sebebi, Vakıa suresi 79. ayetinde "O'na (Kur'ân'a), ancak tertemiz olanlar dokunabilir." denilmesidir.

Kur'an-ı Kerim okuma ve dinlemenin adabı

🔹 Kur'an'ın tamamını ezberleyen kişiye hâfız, düzgün sesle okunmasına ise tilavet denir.

🔹 Müminler, farz olan namazı kılabilmek için Kur'an'dan en azından birkaç ayeti ezbere bilmek zorundadırlar:

"Kur'ân'dan kolayınıza geleni okuyun, salâtı ikâme edin/namazı kılın." (Müzzemmil Suresi, 20. ayet)

🔹 Araf Suresi, 204. ayetinde "Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve sessiz durun ki rahmete nâil olasınız." şeklinde belirtildiği gibi Kur'an-ı Kerim okunurken konuşuyorsak dahi susmalı ve okunan kıraatı dinlemeliyiz. Bu, Allah'a (CC) bağlılığımızın, Kur'an'a saygımızın dolayısıyla Müslümanlığımızın bir göstergesidir.

Kur'an ne zaman kitap haline getirildi?

Kur'an-ı Kerim'i çocuklara nasıl anlatmalıyız?

🔹 Vav TV'de Hasan Basri Karadeniz'in sunumuyla yayınlanan "Cuma Sohbetleri" programının bu haftaki bölümünde Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim konuşuldu. Karadeniz, "Kur'an-ı Kerim ile ilgili eğitimlerin insanlara çocukken verilmesi gerekir. Yani çocuğa Kur'an-ı Kerim öyle bir anlatılmalı ki çocuk hayatı boyunca her daim Kur'an-ı Kerim ile var olsun; Kur'an-ı Kerim'de ilacını bulsun, Kur'an-ı Kerim şifa olsun hiç ayrılmasın o yoldan." sözleriyle Kur'an'ın çocuklara erken yaşta anlatılması ve sevdirilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

🔹 Çocukların yanında Kur'an okumak ve dinlemek onların ilgisini çekecektir. Zaman içerisinde çocuklar da Kur'an okunurken eşlik etmek isteyeceklerdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN