Arama

Veda Hutbesi'nden günümüze mesajlar

Veda Hutbesi, Müslümanların mirası ve çağları aşan Nebevi vasiyetidir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) ümmetinin içine düştüğü her türlü sapmayı ve yanlışı tespit etmiş, tüm insanlığa bazı uyarılarda bulunmuştur. Peygamberimizin konuşmasından oluşan Veda Hutbesi, kişisel ve toplumsal olarak etik kuralların bir özetidir. Bu minvalde, Veda Hutbesi'nden günümüze ulaşan mesajları sizler için bir araya getirdik.

  • 1
  • 12
ÇAĞLAR AŞAN NEBEVİ VASİYETİ
ÇAĞLAR AŞAN NEBEVİ VASİYETİ

🔹 Veda Hutbesi, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) Müslümanlara mirasıdır. Aynı zamanda çağlar aşan Nebevi vasiyeti olarak insanlık onurunu yücelten davranışlara işaret etmiştir.

🔹 Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) ümmetinin içine düştüğü her türlü sapmayı ve yanlışı tespit etmiş, tüm insanlığa bazı uyarılarda bulunmuştur.

Veda hutbesi ve Veda haccı nedir?

  • 2
  • 12
VEDA HACCI
VEDA HACCI

🔹 Veda Hutbesi ve geçen mesajları aktarmadan önce Peygamberimizin (SAV) Veda Haccı'ndan bahsetmeliyiz. Hz. Peygamberi'in (SAV) Medine'ye hicretinin 10. senesinde gerçekleştirdiği ilk ve son haccı, Veda Haccı olarak adlandırılır.

🔹 Hz. Muhammed (SAV) öncelikle hac ibadetinin nasıl yapıldığını öğretmiş ardından binleri aşan sahabeye "Veda Hutbesi" ile tavsiyelerde bulunmuş ve konuşmasını dinleyenlerden gelecek nesile aktarmalarını istemiştir.

  • 3
  • 12
VEDA HUTBESİ'NDEKİ KONULAR
VEDA HUTBESİ’NDEKİ KONULAR

🔹 Veda Hutbesi'nin içeriğine baktığımızda büsbütün kişisel ve toplumsal etik kuralların bir özetinin olduğunu görebiliriz. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimi (SAV) hutbesinde; zulüm, emanete ihanet, zina, adam öldürme, ırkçılık, yalan gibi insana yakışmayacak ve insanlık onuruna ters olan davranışlardan bahsetmiştir.

🔹 Bunun yanında tam zıddı olan adalet, eşitlik, cömertlik, doğruluk gibi insanlık onurunu yücelten "iyi davranışlara" da işaret etmiş, Câhiliye devrine ait bütün kötü alışkanlıkları ve gelenekleri yıkmıştır.

Câhiliye devri ne demek?

Cahiliye devri, İslamî literatürde Arap toplumunun İslam öncesi dönemine verilen bir isimdir.

Hz. Peygamber'in Ahlakı

  • 4
  • 12
IRKÇILIK KABUL EDİLEMEZ
IRKÇILIK KABUL EDİLEMEZ

🔹 "Ey insanlar! Bilmiyorum, belki de bugünden sonra burada sizinle bir daha buluşamayacağım. Allah'ın rahmeti bugün sözümü işitip onu iyice kavrayanların üzerine olsun! Benim bu sözlerimi burada bulunanlar bulunmayanlara bildirsin. Olabilir ki bildirilen kimse burada bulunandan daha iyi anlar ve itaat eder. Ey insanlar! Biliniz ki rabbiniz birdir, atanız da birdir. Bütün insanlar Âdem'den gelmiş, Âdem de topraktan yaratılmıştır. Arap'ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap'a, beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur. Allah katında üstünlük ancak takvâ iledir."

🔹 Sevgili Peygamberimiz (SAV) Veda Hutbesi'nde, o güne ve bu güne vermek isteği en net mesajlardan biri şüphesiz ırkçılığın haram olduğudur. Kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur. Hucurât suresinin 10. ayetinde bununla alakalı; "Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah'a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız." Ayeti yer almaktadır.

  • 5
  • 12
CANLARIMIZ DOKUNULMAZDIR
CANLARIMIZ DOKUNULMAZDIR

🔹 "Yine veda hutbesinde Peygamberimiz (SAV): "Ey İnsanlar! Biliniz ki bu şehriniz Mekke, bugününüz arefe ve bu ayınız zilhicce nasıl mukaddes ve dokunulmaz ise mallarınız, canlarınız, namus ve şerefleriniz de aynı şekilde dokunulmazdır."

🔹 Varlıkların en şereflisi olan insandır bundan ötürü insanların başka insanlara zarar vermesi, aşağılaması ve hakaret etmesi kabul edilemez bir durumdur. Sevgili Peygamberimiz (SAV) bizlere bunu da öğütlemiştir.

Peygamber Efendimiz ve sahabilerin hayatından örneklerle samimiyet

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN