Arama

Ahşabın zarafetle buluşması: Naht sanatı

Uzun bir geçmişe dayanan naht sanatı, ahşabın belirli teknikler ile oyularak şekil almasıyla icra edilir. Türklerin İslamiyet'i kabulünden sonra gelişim gösteren bu sanat, Osmanlı döneminde zirve noktasına ulaşır. Bu sanat ile ortaya çıkan eserler, bitkisel ve geometrik motifleriyle büyük bir emek ve sabır ürünüdür. Günümüzde bu sanat ile ilgilenen sanatçı sayısı oldukça azdır ve bu sanat unutulmaya yüz tutmaktadır.

🔸 Naht sanatına dair teknikler 19. yüzyılda yaygınlaşmıştır. Türk sanatçılar eserlerinde genellikle şimsir, ceviz, meşe ve ıhlamur ağacı kullanmıştır.

🔸 Günümüzde naht sanatıyla uğraşan kişi sayısı oldukça azalmış, bu zarif sanat unutulmaya yüz tutmuştur. Camilerde kullanılan ahşap oymalara alternatif, kolay üretilebilir ürünler kullanılmaya başlanmıştır.

Naht sanatı nasıl icra edilir?

🔸 Naht sanatında yaygın olarak hat sanatı ile yazılmış eserler kesilerek işlense de günümüzde naht sanatı ile uğraşan sanatçılar farklı alanlarda çeşitli eserler ve ürünler verir.

🔸 Naht sanatında ahşabı işleme ve oyma teknikleri farklılık gösterir. Dolayısıyla oyma işleminin yapıldığı bıçak uçları ve malzemeler de değişir. Tekniklerin uygulanışının ardından motif ve desen ortaya çıkar.

Kalemin izdüşümü

Naht sanatı teknikleri

Düz satıhlı derin oyma tekniğinde, bıçak zemine doğru dik tutarak uygulanır.

Yuvarlak satıhlı derin oymada, yüzeyin yuvarlak olmasına dikkat edilerek serbest el hareketleri kullanılır.

Adeta bir dantel görünümü oluşturan ajur tekniğinde ise zemin daha fazla oyularak ve zeminin belli parçaları çıkarılarak uygulama gerçekleşir.

Yazıyla resim yapma sanatı: Kaligrafi

🔸 Naht işleminden sonra iç oyma ve dış oyma adı verilen iki eser meydana gelir. Malzemenin üzerinden oyma ayrı bir sanat eseri, dışarıya çıkan kalıp ise farklı bir sanat eseri olarak ortaya çıkar.

🔸 Ağaç işçiliğinde kullanılan malzemeler daha çok ceviz, elma, armut, sedir, abanoz ve gül ağacıdır. Kakma, boyama, kündekâri, kabartma-oyma, kafes, kaplama, yakma gibi tekniklerle işlenen ahşap eşyalar günümüzde de özgün dekoratif eserler olarak kullanılır.

  • 10
  • 10

Naht sanatında kullanılan malzemeler

▪ Ağaç Kaplamalar

▪ Kontraplak

▪ Alüminyum kompozit

▪ Sedef

▪ İşkence

▪ Testere Kolu

▪ Kıl Testere

▪ Eye

▪ Zımpara

▪ Karbon Kağıdı

▪ Bıçak

Osmanlı'nın unutulmaya yüz tutan sanatı: Filografi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN