Arama

Hafta sonu rotası: Taraklı'da gezilecek yerler

Geçmişten günümüze doğal yapısını korumayı başaran yerlerden biri Sakarya'ya bağlı olan Taraklı ilçesidir. 2011'de "Sakin Şehir" ünvanı alan bu ilçe, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle adeta bir masalın içindeymiş gibi hissettirir. Aynı zamanda Osmanlı mimarisinin hakim olduğu bu bölge, pek çok tarihi yapıya da ev sahipliği yapar. Peki, Taraklı'da hangi tarihi yapılar var? İşte, sizler için hazırladığımız Taraklı rotası.

📍 TARAKLI EVLERİ

🔸 Taraklı'nın meşhur yanlarından biri en az Safranbolu ve Amasya evleri kadar ünlü olan yapıları. Taraklı konakları olarak bilinen bu evler, yemyeşil bir doğanın içinde yer almakta.

🔸 Tarihi evlerin birçoğu 3 asırdır bölgede varlığını korumaktadır. Bu evlerin genel karakteristiği, Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev şeklinde olması. Bir Osmanlı beldesi olan Taraklı; Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarı'nın yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadiye kurulmuştur.

Türkiye'nin sakin şehirleri

📍 HİSAR KALESİ

🔸 Taraklı'nın en dikkat çekici noktalarından biri şüphesiz Hisar Kalesi'dir. Burası, eski dönemlerde ilçenin savunulmasında stratejik bir yer olmuş. "Hisar Tepesi" tarihi kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri su sarnıcıdır ve MÖ.1000- MÖ.2000 yılları arasında yapılmıştır.

🔸 Hisar tepesi, Taraklı'nın eşsiz manzarasını yukarıdan izlemek isteyenler için oldukça güzel bir seçim. Bu tarihi bölgede kazı çalışmaları ise halen devam etmektedir.

TARAKLI TARİHİ HAN

🔸 Taraklı'da, tarihi Bağdat Yolu üzerinde bulunduğundan bir dönemler kervanların konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği bir han var, burası yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden.

🔸 O dönemler han, İstanbul'a giden ya da İstanbul'dan gelen yolcuların konaklaması maksadıyla kullanılmış.

Ayvalık'ta görülmesi gereken camiler

📍 7 ASIRLIK ÇINAR AĞACI

🔸 Taraklı'da bulunan "7 Asırlık Çınar Ağacı", tarihin sessiz tanıklarından biridir. Yusuf Bey Mahallesi'ndeki bu ağaç, Osmanlı döneminde fethin sembolü olarak 1293 yılında dikilmiştir.

🔸 Adını, 700 yıldır güçlü bir şekilde ayakta durmasından almıştır. Bu saydıklarımız haricinde Şecer-i Vakvak Çınarı, Yeniçeri Çınarı, Büyükdere Çınarı diğer örneklerdendir.

📍 YUNUS PAŞA CAMİİ

🔸 Taraklı'da dikkat çeken yapılardan biri de Yunus Paşa Camii'dir. Cami, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi'nde Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinan'a yaptırılır.

🔸 Yapının kubbesi kurşun kaplı olduğundan ötürü "Kurşunlu Camii" olarak da bilinir. Yunus Paşa Camii'nin mimarisi; kare planlı, tek minareli klasik üslupta inşa edilmiştir.

Dünyanın en eski çarşılı köprüsü

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN