Arama

Hastalıklara göre makamlar

İslam tıbbı alimleri, birçok hastalığın tedavisini Batı'dan önce bulmuş ve tıp tarihinde önemli buluşlar yaparak dünyanın seyrine yön vermiştir. Farabi, Fahreddin er-Râzî ve İbn Sina gibi rehber isimler, farklı alanlara yönelmiş ve ustalaşmışlardır. Özellikle hastalıkların tedavisinde kullanılan makamlar günümüzde dahi oldukça ilgi görmekte. Peki, hangi makamlar ne tür hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? İşte, o makamlar...

  • 4
  • 10
Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi
Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

◼ Müzede; 10 ayrı branştaki tıp ve cerrahi aletlerinin sergilendiği ve tedavi yöntemlerinin gösterildiği Sabuncuoğlu Salonu, o dönem hastalara uygulanan müzikoterapide kullanılan makamlar, müzik tedavi salonu, cerrahi operasyon ve tedavilerin sergilendiği Sabuncuoğlu Kliniği gibi bölümleri bulunur.

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'nde aynı zamanda İslam alimlerinin bazı hastalıklara iyi geldiğini keşfettikleri makamların isimleri de yazılıdır.

  • 5
  • 10
Rast ve ırak makamı
Rast ve ırak makamı

Bu makamlardan ilk ikisi; rast ve ırâk makamlarıdır.

Rast Makamı: Bu makam tedavi değeri oldukça yüksek olan dört esas makamdan biridir. Felce iyi gelir, neşe ve rahatlamayı sağladığından psikolojiye etkisi çoktur. Bunun yanında akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Irâk makamı: Ateşli hastalıklara, sersâm (sersem, insana sersemlik veren bir hastalık) yüzün ve göz kapaklarının şişmesini önlemektedir.

TIP TARİHİNE DAMGA VURAN 5 MÜSLÜMAN ALİM

  • 6
  • 10
İsfahan ve zirefkend makamı
İsfahan ve zirefkend makamı

İsfahân makamı: İkindi ve yatsı arası daha etkili olan isfahan makamı; soğuk ve kuruluktan kaynaklanan hastalıklara iyi gelir, zekâ, akıl, hatırlama, düşünmenin yanında odaklanma gücünü artırmaktadır.

Zîrefkend makamı: Gece yarısından sonra etkili olan zirefkend makamı; ağız felci, vücudun yarısına inen inme, sırt ağrısı, mafsal ağrıları ve kulunç hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

  • 7
  • 10
Rehavi ve büzürg makamı
Rehavi ve büzürg makamı

Rehâvî makamı: Diğer adı "Ruhavi" olan makam, "Urfalı, Urfa'ya ait" manasına gelmektedir. Her türlü bağ ağrısına faydalı olup, kalp çarpıntısını engeller ve felç ile kanla ilgili hastalıkları bedenden söküp atar.

Büzürg makamı: Eski Türkçede "Büyük" manasına gelen büzürg makamı; bağırsak ağrısı, kulunca faydası olup, zihni berraklaştırır. Bunun sonucunda zihin toparlanır ve sağlıklı bir şekilde işler. Aynı zamanda kişide bulunan çeşitli korkuların azalmasında önemli rol oynar. Fecirle kuşluk vakti daha etkilidir.

UYGURLARIN DÜNYAYA ARMAĞAN ETTİĞİ 12 MAKAM

  • 8
  • 10
Zengule ve hicaz makamı
Zengule ve hicaz makamı

Zengûle makamı: Zengule Farsça kökenli bir kelimedir ve "Çıngırak, def pulu, zil" manasına gelir. Kalple ilgili hastalıklar sersâm, ciğerler ve mide ile ilgili rahatsızlıklara oldukça faydası vardır. Kalbe de ferahlık ve huzur verir.

Hicâz makamı: Adını Arabistan'daki Hicaz bölgesinden alan makam, yatsıyla sabah arası etkilidir. İdrara çıkma zorluğuna, vücutta görülen tehlikeli ağrı ve sancılara iyi gelmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN