Arama

Hastalıklara göre makamlar

İslam tıbbı alimleri, birçok hastalığın tedavisini Batı'dan önce bulmuş ve tıp tarihinde önemli buluşlar yaparak dünyanın seyrine yön vermiştir. Farabi, Fahreddin er-Râzî ve İbn Sina gibi rehber isimler, farklı alanlara yönelmiş ve ustalaşmışlardır. Özellikle hastalıkların tedavisinde kullanılan makamlar günümüzde dahi oldukça ilgi görmekte. Peki, hangi makamlar ne tür hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? İşte, o makamlar...

  • 7
  • 10
Rehavi ve büzürg makamı
Rehavi ve büzürg makamı

Rehâvî makamı: Diğer adı "Ruhavi" olan makam, "Urfalı, Urfa'ya ait" manasına gelmektedir. Her türlü bağ ağrısına faydalı olup, kalp çarpıntısını engeller ve felç ile kanla ilgili hastalıkları bedenden söküp atar.

Büzürg makamı: Eski Türkçede "Büyük" manasına gelen büzürg makamı; bağırsak ağrısı, kulunca faydası olup, zihni berraklaştırır. Bunun sonucunda zihin toparlanır ve sağlıklı bir şekilde işler. Aynı zamanda kişide bulunan çeşitli korkuların azalmasında önemli rol oynar. Fecirle kuşluk vakti daha etkilidir.

UYGURLARIN DÜNYAYA ARMAĞAN ETTİĞİ 12 MAKAM

  • 8
  • 10
Zengule ve hicaz makamı
Zengule ve hicaz makamı

Zengûle makamı: Zengule Farsça kökenli bir kelimedir ve "Çıngırak, def pulu, zil" manasına gelir. Kalple ilgili hastalıklar sersâm, ciğerler ve mide ile ilgili rahatsızlıklara oldukça faydası vardır. Kalbe de ferahlık ve huzur verir.

Hicâz makamı: Adını Arabistan'daki Hicaz bölgesinden alan makam, yatsıyla sabah arası etkilidir. İdrara çıkma zorluğuna, vücutta görülen tehlikeli ağrı ve sancılara iyi gelmektedir.

  • 9
  • 10
Buselik ve uşşak makamı
Buselik ve uşşak makamı

Bûselik makamı: Yüksek tansiyonu dengeleyen buselik makamı; kulunç hastalığına, kalça kemiği ağrısına, baş ağrısı ve kanla ilgili rahatsızlıklara oldukça fayda sağlamaktadır.

Uşşâk makamı: "Aşıklar" manasına gelen uşşak makamı; gut hastalığı, uykusuzluk ve ayak ağrılarını tedavide oldukça faydalı olup insanı rahatlık verir. Bu makam, fecirle kuşluk arası daha etkilidir.

İBN HALDUN DÜŞÜNCESİNDE MUSİKİ

  • 10
  • 10
Hüseyni ve neva makamı
Hüseyni ve neva makamı

Hüseynî makamı: "Hüseyin ile ilgili" manasına gelen bu makam, fecirle öğle arası etkilidir. Kalp ve ciğerde oluşan iltihaplara, mide rahatsızlıklarına, sıtmalı ve hummâlı hastalıklarının ateşini söndürme de oldukça faydalıdır.

Nevâ makamı: "Seda, ses, ahenk, makam" anlamına gelen neva makamı, gece ve kuşluk arası ekilidir. Damar, siyatik ağrısına, kalça kemiği ağrısına iyi geldiği gibi insanı bozuk düşüncelerden uzaklaştırır ve zihni berraklaştırır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN