Arama

Tophane Kasrı 172 yıl sonra kapılarını açtı

"Tophane Kasrı" İstanbul'un en gözde semtlerinden biri olan Beyoğlu'nda bulunmakta. Tarihi yapı, 172 yıl aradan sonra kapılarını açtı. Zamanında yapı padişahların Tophane'deki askeri ziyaretlerde ve deniz yoluyla gelen devlet adamlarının karşılanması için kullanılmıştı. Merkezi bir konumda bulunan kasır, görenlerin hep merak ettiği bir eserdi ve artık ziyaretçileriyle buluştu.

🔸 Rus çarının kardeşi Grandük Konstantin, Sultan Abdülmecid tarafından Tophane Kasrı'nda kabul edilmiştir. Bir diğer önemli olay ise Osmanlı-Yunan Savaşı'na son veren 1897 uluslararası konferansı ve Lozan Antlaşması sonrası Uluslararası Boğazlar Komisyonu burada toplanmıştı.

Lozan Antlaşması nedir?

24 Temmuz 1923 tarihinde, İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı temsilcileri tarafından, Leman adı verilen gölün kıyısındaki bir sarayda imzalanan antlaşmadır.

OSMANLI'NIN YOK OLAN SARAYI

🔸 Seyir Köşkü, Abdülmecid Han Kasrı olarak da bilinen tarihi yapının yapılış amacı bulunduğu konumla doğrudan bağlantılı. Tophane semtinde yer alan Tophane-i Âmire ile ilişkili.

🔸 Burada dökülen topların arabalara bindirilip, ordu merkezlerine ve bilhassa yakın bulunan Taksim'deki Topçular Kışlası'na götürülmekteydi. Yola koyulmadan evvel ise o arabalar hemen Tophane-i Amire'nin karşısında bulunan alanda halka sunulurdu.

🔸 Tam da bu alanda halk, Devlet-i Aliyye'yi alkışlar, övgüler yağdırır ve devletin bekası için dualar ederdi. Böylece ahali, Osmanlı İmpatorluğu'nun gücüne bir kez daha şahit olmuş olurdu.

🔸 Tophane Kasrı'nda Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz gibi Osmanlı'nın son padişahları, döküm atölyesinden çıkan topların orduya götürülmesini seyretmekteydi.

MİMAR SİNAN'IN USTALIK ESERİ: SELİMİYE CAMİİ

🔸 Tophane Kasrı'nın Osmanlı dönemindeki işlevi, padişahların bilhassa diplomatik işlerini yürüttüğü ve Tophane-i Amire'den çıkan topların yüklenmesini ve diğer aşamalarının seyredildiği bir köşk olmasıydı.

🔸 Cumhuriyet döneminde bu işlevi değişti ve uzun yıllar Malul Gaziler Yurdu olarak hizmet verdi. Uzun senelerdir de harabe halde bulunan kasrın restorasyon süreci 2024'te tamamlandı.

🔸 Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde, Sultan İbrahim'in 1728 senesinde bu köşke geldiğini ve Tophane-i Amire'de top döküm işlemlerini gerçekleştirdiğini anlatmıştı.

🔸 19. yüzyılda inşa edilen diğer kasırlara benzese de yapım olarak İngiliz mimarının elinden çıktığı için barok tarzı süslemeler fazlasıyla ayırt edilmekte.

Sultan İbrahim kimdir?

Sultan İbrahim, Osmanlı 18. padişahıdır. Aynı zamanda 97. İslam halife olan İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV. Murad'ın ölümü üzerine 25 yaşında ve 18. padişah olarak Osmanlı tahtına çıkmıştır.

Ayvalık'ta görülmesi gereken camiler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN