Arama

Geleneksel Türk müziğine ışık tutan güfte mecmuaları

Osmanlı döneminde geleneksel musikinin aktarımı genel olarak meşk usulüne dayalıydı. Meşk edilecek eser, hoca tarafından talebeye yazdırılırdı. Hocaların talebelere yazdırdığı veya sanatçıların icra edecekleri eserleri anımsamak amacıyla kaleme aldığı güftelerin toplandığı yazmalar, güfte mecmuası olarak adlandırıldı. Türk müziği tarihine ışık tutan ana kaynaklar olan bu eserler, eski güftelerin günümüze ulaşmasında önemli bir yer teşkil ediyordu.

En meşhur güfte mecmuaları nelerdir?

🎵 Bilinen basılı en kapsamlı güfte mecmuası Hânende, en eski güfte mecmuası ise 1852'de yayımlanan Mecmua-i Şarkı'ydı. Bugün elimizdeki bilinen en önemli güfte mecmuaları, Hafız Post, Ebubekir Ağa, Hâşim Bey vb. mecmua örnekleridir. Bu mecmualar bizzat bestecilerimizin kendi tertipleridir.

🎵 Dini musikinin hemen her formunun kaydedildiği Müstakimzâde Mecmuası, din dışı güfte mecmuaları içinde ise Hekimbaşı Abdülaziz Efendi Mecmuası, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde kendisi tertip ettiği için Hâfız Post Mecmuası adıyla kayıtlı el yazması, klasik güfte mecmualarına örnek teşkil edecek değerli eserlerdir.

🎵 Matbu güfte mecmuaları içerisinde 19. yüzyılın ünlü mûsikişinaslarından Müezzinbaşı Mehmed Hâşim Bey tarafından kaleme alınan ve asıl adı Mûsikî Mecmuası ile meşhur mutasavvıf ve mûsikişinas Ahmet Avni Konuk'un Hânende adlı eseri anılır.

Güfte mecmualarına günümüzde nasıl ulaşabiliriz?

🎵 İstanbul kütüphanelerinde dini ve din dışı güftelerin yer aldığı çok zengin muhtevalı güfte mecmuaları bulunmaktadır. Örneğin; Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunan Müstakimzâde Mecmuası ile İstanbul Üniversitesi'nde bulunan Hekimbaşı Abdülaziz Efendi Mecmuası bunlara örnektir.

🎵 "Neşriyat-ı Musıki: Osmanlı Müziğini Okumak" isimli eserde de güfte mecmuaları hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak mümkündür.

Osmanlı'nın bestekâr kadınları

  • 10
  • 10

Güfte mecmualarından örnekler

4 kıta/ Güfte: - / Beste: - /Makam: Mahur/ Form: Şarkı / Usul -

"Bir şuh-ı nev-hoş edadır
Kaddi mevzun dil-rübadır
Bi-bedeldir o dil-rüba
Her etvara can fedadır"

2 Beyit/ Güfte: Yahya/ Beste: Küçük İmam/ Makam: - / Form: - Usul: Evfer

"Cuy-ı eşkim serv-i kaddin çün ko aksun su-be-su
Bustanın kuyun etrafın dolansın ku-be-ku"

2 beyit 1 Güfte: - 1 Beste: Receb 1 Makam: - 1 Form: - 1 Usul: Devr-i revan

"Salını salını serv-i hıramanım safa geldin
Taravet gülşeninde verd-i handanım safa geldin"

4 beyit 1 Güfte: Fenni Çelebi 1 Beste: Abdülbaki 1 Makam: - 1 Sema'i

"Kaddindeki halet hele tubada bulunmaz
Ey serv-i bülendim
Keyfiyyet-i la'lin dahi sahbada bulunmaz
Ey lebleri kandim"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN