Arama

İyi bir felsefe okuru olmanız için 5 ipucu

Felsefi metinler yeni başlayanlar için ilk başta karışık gelse de doğru yöntemler izlendiğinde bu karışıklık kolayca giderilebilir. Deyim yerindeyse iyi bir düşünür olmak mümkündür. Felsefi bir metin okurken öncelikle filozof gibi düşünmek gerekir. Çünkü insanın muhtaç bulunduğu ve aramakta olduğu gerçeği yakalamaya çalışan felsefe, eylemlerimizin değerini ve nasıl olması gerektiğini araştırır. Bu yazımızda sizlere iyi bir felsefe okuru olmanız için bilmeniz gereken 5 ipucundan bahsedeceğiz.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 10
4- Anahtar sözcüklere bakın
4- Anahtar sözcüklere bakın

◾ Okuduğunuz her neyse bir kitap olabilir ya da bir makale olabilir. Yazıda birden çok kez geçen anahtar kelimeleri tespit edin. Anlamlarını bilmiyorsanız araştırın. O kelimelerle ilgili bir fikriniz yoksa okuduğunuz felsefi bir metni anlamanız zorlaşacaktır.

Bir ya da daha fazla felsefe sözlüğünden yararlanın.

Dikkat etmeniz gereken nokta her kelime için vakit kaybetmemeniz gerektiği…

Bu okumanıza zarar verebilir. Eğer aynı sözcük ya da ifade sürekli karşınıza çıkıyorsa bunu kontrol etmek için zaman ayırın.

-Sıradan bir sözcüğü anlamanız felsefi metinlerde pek işinize yaramaz. Bunun için felsefi sözcüklere zaman ayırmanız daha yararlı olacaktır.

-Şu noktadan da bakmak gerekir ki; felsefe yapmayı ya da iyi bir felsefe okuru olmayı istiyorsanız konunun söz dağarcığını anlamayı ve etkili bir biçimde kullanmayı bilmeniz gerekir. Felsefe okurken bunu olabildiğince erken yapmak önemlidir. Felsefenin söz dağarcığına hâkim olmazsanız çoğu anlam size uğramadan yolunu değiştirecektir.

(x) Felsefe ile ilgilenenlerin bilmesi gereken 20 terim dosyamıza buradan ulaşabilirsiniz.

  • 8
  • 10
5- Soru sorun
5- Soru sorun

Felsefe; varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı, tenkitçi yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikri faaliyetler bütünüdür. En kısa tanımı ile, bir düşünsel etkinlik, doğru ve tutarlı akıl yürütmedir.

◾Düşünce bilimi olarak tanımlanan felsefenin temeli, soru sormak ile başlar. Temelinde sonu gelmeyen merak olan düşünce edimi olarak felsefe, her olgu ve kavramı kendine konu edinebilir.

◾Felsefede bazen sorulan sorulara yanıt alınamaz ama felsefedeki ilerleme de zaten bu sayede olur. Özellikle yanlış sorular sorduğumuzda... Felsefenin kökeninde zor sorular vardır ama çoğu da eksiksiz yanıtları olmayan temel sorulardır. Örneğin; gerçeklik nedir? gibi...

◾Bu soruları sormak zamanınızdan çalmaz aksine bu soruları sormaya hazır değilseniz muhtemelen yanlış bir yolda ilerliyorsunuzdur. Aptal görünme pahasına da olsa açıkça sormaktan çekinmeyin. Nitekim bazen en basit sorular, sorulması gereken en önemli sorulardır.

  • 10
  • 10

◾Tabi sorulara aldığınız yanıtlar da önemli... Aldığınız her yanıta verebileceğiniz bir cevabınızın da olması gerekir. Sorduğunuz sorudan veya aldığınız yanıttan not edilecek bir şey çıkmadığını düşünürseniz kaygılanmayın.

◾Çoğu kez bizzat bu süreçlerin kendisi pratik yapmanız açısından çok önemli bir fırsat olacaktır.

Kısacası iyi bir felsefe okuru olmanın yolu iyi bir pratik yapmaktan geçiyor. Felsefe zor bir faaliyettir ancak keyifli tarafları da çoktur. Kazandığınız düşünce berraklığı en değerli yetenekleriniz arasında yer alacaktır.

Özge Özkul

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN