Arama

10 maddede sinema

Sinema, çeşitli bilimsel gelişmeler sonucunda ortaya çıkan bir endüstridir. Ticari boyutunun yanı sıra bütün sanat dallarının sentezi olarak "yedinci sanat" şeklinde de tanımlanır. Hayatın içinden meseleleri seyirciye estetik bakış açısıyla sunar. Her yaştan insanın gönlüne dokunabilen sinemanın perdelerini gelin on madde ile aralayım.

YEDİNCİ SANAT

◾ Sinemayı yedinci sanat olarak tanımlayan, ilk film kuramcılarından Ricciotto Canudo'dur. Öyle ki müzik, şiir, dans, mimari, resim ve heykel sanat dallarının birleştiği bir uğraş olarak nitelendirir.

◾ İlk dönemlerinde tiyatrodan etkilenen sinema, zaman ve mekan sanatıdır. Geçmiş bir zamanda geçebileceği gibi kendi zaman algısını da oluşturabilir. Mekanı tamamen yeniden üretebileceği gibi var olan mekanı da gösterebilir. Yani sinemanın kendine özgü bir zaman ve mekan algısı vardır diyebiliriz.

Film yapım ekibi kimlerden oluşur?

SİNEMA DİLİ

◾ Sinemayı diğer sanat dallarından ayıran en önemli unsurları ise çerçeveleme, kamera açısı, çekim ölçeği, kurgu, ses, oyuncu ve yapım tasarımı şeklinde sıralanan anlatım araçlarıdır. Bu özellikleriyle kendine ait bir dil oluşturmuştur.

◾ Yönetmen, filmde vermek istediği mesajı kamera açısı ve çerçeveleme yani çekim planlarıyla görsel olarak seyirciye aktarır. Kamera, tek başına bir anlatım aracı olabilir.

Genel planı tercih eden bir yönetmen, karaktere uzaktan bakmamızı ya da mekanı bir bütün olarak görmemizi amaçlıyor olabilir. Aynı şekilde yakın çekim yapan yönetmen, oyuncunun duygularını daha derinden hissetmemize gayret gösterebilir. Üst açıdan çekilen bir sahnenin seyircide bıraktığı etkiyle alt açıdan çekilen bir sahnenin algısı aynı farklıdır. Bütün bu unsurlar filmin derdini anlatmasında bir dil olarak görülür.

SİNEMADA MESAJ

◾ Çerçeveleme, kamera açısı, çekim ölçeği, kurgu, ses şeklinde sıralayabileceğimiz sinema anlatım araçları, filmin dilini oluşturarak istenilen mesajı izleyiciye verir.

◾ Kamera açısının beraberinde özellikle ses, sinemada görüntüyü destekleyen en önemli unsurlardandır. Aynı görüntünün altına gerilimli bir müzik koyulduğunda farklı, neşeli bir şeyler çaldığında farklı algılanabilir. Her bir aracın kendine özgü bir mesajı vardır.

◾ Sinema, bir sanat ve eğlence aracı olarak görülse de toplumsal ya da kişisel bir meseleyi ortaya koyar. Yönetmen, bazen kendi derdini bazen de savaş, hayat mücadelesi, sosyolojik ya da psikolojik konuları gizli veya açık bir şekilde verdiği mesajlarla anlatır.

Sinema gözünden mesajlar

TİCARİ SİNEMA

Sinema, bir endüstridir. Bir filmin oluşabilmesi için en önemli şey, bütçesini sağlayacak olan yapımcıdır. Yapım şirketi, yani finansal destek olmadan film çekilemez.

◾ Bazı filmlerin amacı, sinema salonlarında gösterilerek gişe hasılatı sağlamaktır. Bu da sinemanın ticari boyutunun bir göstergesidir. Ancak sanatsal değer taşıyan filmler, izlenme kaygısı gütmemektedir.

KURGU

◾ Filmin gerçeklik algısını oluşturmayı sağlayan unsur, kurgudur. Yapım aşamasında görüntüler, senaryodaki sıralamadan bağımsız şekilde ve birçok farklı çekimden oluşur. Bu videolar, kurguda bir araya getirilerek anlamlı bir bütün halini alır.

◾ Kurgu esnasında videoya eklenen ses ve görüntü efektleri, filmin son rötuşlarıdır. Ne kadar etkili ve doğru yapılırsa, filmin vermek istediği mesaj da seyirciye o denli tesir edecektir.

◾ Filmi izleyen kişi, onun gerçek bir olay olduğuna, kurgu olmadığına ikna olmalıdır. Yani sinema, aynı zamanda bir kurgu sanatıdır.

Sinema sözlüğü

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN