Çizgi film izlerken dikkat edilmesi gerekenler
Çizgi film izlemek, özellikle okul öncesindeki çocukların en sık gerçekleştirdiği aktivitelerdendir. Hayata ve kültürlerine dair birçok şeyi çocuklar, izledikleri filmlerle öğrenirler. Bu nedenle de hem animasyonu çizen hem de çocuklarına izleten ebeveynlere büyük görevler düşmektedir.
Giriş Tarihi: 02.01.2024
15:53
Güncelleme Tarihi: 04.01.2024
09:38
ÇİZGİ FİLMLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
🔸 Çizgi film üretiminde dikkat edilmesi gereken belirli hususlar vardır. Bunların başında estetik kaygı yani sanat eserini en güzel, en özgün ve iz bırakacak şekilde üretmek gelir.
🔸 Çizgi filmler, yalnızca sanatsal boyuttan ibaret değildir. Hedef kitlesi çoğunlukla çocuklardan oluşan animasyonların üretiminde; sanat tarihi bilgisi, etik değerler, kültür, sosyoloji, mitoloji, felsefe, sanatın kendisine hakim olma ve okuyabilme yetisi önem arz eder.
🔸 Türk kültüründe animasyon üretmek için oldukça zengin hikayeler olduğuna dikkat çeken Ertan, animasyonun tamamen hayal kurmak ile ortaya çıktığını belirtir ve sözlerine şöyle devam eder "Bunu eğer siz kendi toplumunuzdan çıkartırsanız, işte Türk mitolojisi, sosyolojisi, masallar, hikayeler gibi oradan inanılmaz farklı animasyonlar çıkabiliyor. Hem kültür aktarımı yapıyorsunuz hem de çocuklarınızın eğitimine katkıda bulunuyorsunuz aslında."
ÇİZGİ FİLMLERDE YAŞ ARALIĞININ ÖNEMİ
🔸 Animasyonlardaki iyi ve kötü karakterler her dönem pedagojik açıdan tartışma konusu olmuştur. Bu noktada ebeveynlere büyük görevler düşmektedir. Çünkü her çizgi film her yaş grubuna hitap etmez . Animasyonlar, farklı hedef kitleleri için farklı dinamikler ile tasarlanır ve izleyicisi ile buluşur.
🔸 Bir tasarımcı olarak animasyonların içeriğini değerlendiren Ertan, "Kişinin kendi içerisinde hem iyi hem kötü yanları var. Bunu seçmek kişiye kalmış. Kötü şeyleri de güzel şeyleri de görmeli çocuk. Ancak burada yaş önemli. Pedagojik olarak yazılan senaryonun, sinopsisin tam anlamıyla ele alınması gerekiyor. Hangi yaş aralığında, hangi gruba izletilecek bu filmler? Siz 3-5 yaş aralığındaki çocuğa algılayamayacağı renkleri, sayıları veyahut da sözleri aktaran hikayeleri, zor kavrayacağı filmleri izletemezsiniz" diyerek animasyonu izleyecek çocukların yaş aralıklarının önemine dikkat çeker.
10 maddede sinema
🔸 Çizgi film tasarımında yaş grubuna özel çizimler ortaya koyulduğunu anlatan Ertan, "Mesela ilkokul öncesi yaş grubuna kesinlikle çok basit çizgilerle, blok renkler ile anlatımı uygun görüyoruz. Kesinlikle bir pedagogla çalışmak gerekiyor. 'Hadi ben çizgi film yapıyorum' deyip bir çizgi film yapamazsınız siz çocuğa. Çünkü kesinlikle bilinçli bir bilim insanının sizi yönlendirmesi gerekiyor" diyerek çizgi film üretiminin oldukça kapsamlı bir çalışma sonucu gerçekleştirilebileceğinin altını çizer.
ÇİZGİ FİLM İZLERKEN BİLİNÇLİ OLMAK
🔸 Çocuklar, belirli bir yaş grubuna kadar çizgi film izlemek ister. Ebeveynler, özellikle çocuklarına yemek yedirmek için çeşitli mecralardan çizgi filmler açmaktadır. Ancak burada önemli olan ebeveynlerin bilinçli davranması ve izleme sürelerine sınırlar getirmesidir.
🔸 Konu ile ilgili ailelerin eğitim alması gerektiğine dikkat çeken Ertan, "Burada şunu sorgulamak gerekiyor; teknolojiyi bir araç olarak mı yoksa bir amaç olarak mı kullanacağım? Burada medya okuryazarlığından bahsedebilirim. Bu eğitim gerçekten çok önemli. Ev hanımlarımızın da çalışanların da akademisyenlerin de her alandan çocuk yetiştiren kadınlarımızın kesinlikle bilinçli bir şekilde medya okuryazarlığı eğitimi almasını ben doğru buluyorum" der.
Sinemayı tüketmek
ÇİZGİ FİLMLER KİMİN İÇİN?
🔸 Çizgi filmler ile ilgili unutulmaması gereken en büyük özellik, yalnızca çocuklar için değil aynı zamanda yetişkinler için de üretilen animasyonların olmasıdır. Bu nedenle de seçilen filmin hitap ettiği kitleyi tespit etmek oldukça mühimdir.
🔸 Ertan , "Çizgi film çocuklar için değil. Çizgi filmler, animasyonlar hepimiz için. Sadece hangi yaşa uygun olduğunu tartmamız gerekiyor. Burada biraz da çocuğun değil de ebeveynin bilinçli davranması, çok okuması, araştırması ve mümkün mertebe pedagojik bir destek alması çok önemli" sözleriyle çizgi film seçiminin nasıl yapılması gerektiğini anlatır.