Arama

Filistin'i anlatan 6 film

İsrail işgalinde yaşamını sürdürmeye çalışan Filistinliler, her gün pek çok vahşetle karşılaşıp mücadele etmeye çalışıyor. Tüm dünyanın gözü önünde Filistinlilere soykırım uygulanıyor. Kitlelere ulaşan bir anlatım aracı olan sinema ise suskunluğu kamerası ile bozma gayretinde. Yönetmenler, Filistin meselesini çektikleri filmlerle insanlara duyurarak yaşanan acılara bir nebze de olsa merhem olmaya çalışıyor. Sizin için Filistin'i anlatan filmleri derledik.

KULE

🔸 Topraklarından sürülen Filistinlilerin hikayeleri, günümüzün Beyrut'undaki küçük bir mülteci kentinde ailesiyle birlikte yaşayan 11 yaşındaki Filistinli Warai üzerinden anlatılır.

🔸 Yönetmenliğini Norveçli yönetmen ve animatör Mats Grorud ile Çinli animatör Hefang Wei'nin yaptığı 2018 yapımı bir animasyondur.

10 maddede sinema

🔸 Teknik açıdan oldukça çeşitli yöntemlerin kullanıldığı filmde, karakterlerin mücadelelerini ve yaşam öykülerini yansıtabilmek için flashback yani geriye dönüş tekniği kullanılır.

🔸 Slow motion olarak adlandırılan ağır çekim ve gerçek hayattan görüntülerin harmanlanarak kullanıldığı animasyon, yurtlarından edilen Filistinlilerin yaşadığı dramı seyirciye en etkili şekli ile aktarmayı amaçlar. Yaşananların çizilip kurgusu yapılan animasyondan çok öte, hayatın ta kendisi olduğunu anlatmak ister.

BURASI CENNET OLMALI

🔸 2020 yapımı film, Filistinli Elia Suleiman'ın kendisine Filistin'den başka bir vatan aramak için çıktığı yolculuğu anlatır. Birçok şehre seyahat eden ve hepsinde de anavatanı Filistin ile türlü benzerlikler kuran adam, arayışı esnasında pek çok hata yapar.

🔸 New York, Doha ve Paris'e seyahat eden Suleiman, gittiği yerlerdeki herhangi bir şeyin ona evini hatırlattığını fark eder. Gittiği her yerde polis, sınır kontrolleri ve ırkçılık ile karşılaşır. Yeni bir topluma entegre olabilmek için elinden geleni yapsa da sürekli nereden geldiğinin kendisine hatırlatılması gerçeği ile yüzleşir.

Film analizi: "Sonsuzluk ve Bir Gün"

🔸 Filmin başkahramanı Elia Suleiman, aynı zamanda yapımın yönetmenidir. Suleiman, çektiği eserle dünyayı, Filistin'in bir mikrokozmosu olarak gösterir.

Mikrokozmos nedir?
Küçük dünya anlamına gelir.

🔸 Usta yönetmen, yapıtında birçok imge kullanır. Örneğin, memleketinde şahit olduğu şiddet, kabalıklara rağmen fonda hep özgürlüğü simgeleyen bir kuş sesi vardır. Daha sonra bu sesi dağıtacak olan uçak sesi, Avrupa ve Amerika'ya gittiğinde de peşini bırakmaz ve ona ülkesinde yaşadığı travmaları hatırlatır. Film boyunca sürekli savaş duygusu veren sesler kullanır.

FİLİSTİN'E VEDA

🔸 Siyonist Yahudilerin 1948'den bugüne Filistinlilere kendi topraklarında gerçekleştirdikleri zulmün başlangıç hikayesini anlatan film, 1995 İran - Suriye ortak yapımıdır. Filmin yönetmenliğini İranlı senarist ve yönetmen Seyfullah Dad üstlenir.

🔸 Filistin'in önemli sahil kenti Hayfa'da geçen yapıt, kendini halka adamış bir doktor, eşi ve küçük çocukları Ferhan üzerinden konuyu anlatır. Said ve eşi, bir gün tren istasyonundaki bombalama eylemine şahit olurlar. Eylemi gerçekleştiren ise Said'in çocukluk arkadaşı ve İsrail'in kuruluşunda etkin rol oynayacak olan Şimon'dur.

Savaşa sinemadan bakmak

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN