Arama

Hollywood'un Müslüman sinemacısı: Mustafa Akkad

Mustafa Akkad, sanatını İslam akidesine sarılarak, dinine hizmet etme düsturu ile gerçekleştiren bir yönetmendir. Bu uğurda oldukça büyük mücadeleler veren isim, Hollywood'un tek Müslüman sinemacısı olarak bilinir. Peygamber Efendimizin (SAV) hayatını beyaz perdeye aktardığı Çağrı filmi ile sektöre damga vurur. İşte, Halepli usta yönetmen Mustafa Akkad'ın sinema serüveni...

🔸 Dilini, kültürünü bilmediği bir ülkede, sinema yapmaya olan inancı ile yola çıkan Akkad, 19 yaşında Kaliforniya Üniversitesi'nde Tiyatro eğitimi almaya başlar. Geceleri garsonluk yapıp gündüzleri sinema eğitimine devam eder.

🔸 Bu esnada Kızılderi asıllı ünlü yönetmen Sam Peckinpah ile tanışır ve ondan sinemanın temelini öğrenir. Akad, mesleğinin ilk yıllarında Hollywood'un en iyi korku film yapımcılarından olur. Pechinpah ile Cezayir Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir film üzerine çalışmalar yapar. Film, finansal problemler nedeyile hayata geçirilemese de yönetmenliği bu sayede öğrenmeye başlar.

🔸 1970 yılının başına kadar bir televizyon kanalının yöneticiliğini yapar. O dönemler Hollywood, şimdiki kadar tekdüze işlerin yapılmadığı, farklı tarzdaki eserlerin de ortaya koyulabildiği nispeten özgür bir sinema sektörüdür.

🔸 Müslüman çizgisini bozmadan ilerleyen Akkad, İslam tarihindeki birçok olayı beyaz perdeye nasıl taşıyacağı yönünde çalışmalar yapar. Amacı, Batı'nın İslam'a karşı duyduğu ön yargıyı kırmaktır.

Sinemaseverlerin okuması gereken 3 kitap

  • 5
  • 10
ÇAĞRI FİLMİNİN HİKAYESİ
ÇAĞRI FİLMİNİN HİKAYESİ

🔸 İslam'ın ne adına savaştığını tüm dünyaya göstermek isteyen yönetmen, 1970'lerin ortalarına doğru asıl gayesi olan filmi çekmek üzere yoğun bir çalışma gerçekleştirir. Bu, İslamı ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i (SAV) anlatan "Çağrı" filmiydi.

🔸 Dünya çapında kaliteli bir yapıta imza atmak isteyen Akkad, filmin sponsorluğu için Suudi Arabistan ve Fas ile anlaşır. Çekimler, 1974'te Fas çöllerinde başlar. Ancak savaş sahnelerinin çekildiği ilk 10 gün içerisinde Suudi Arabistan ve Fas, çeşitli gerekçelerle projeyi iptal ettiklerini ve para vermeyeceklerini söyler. Hatta Fas, hemen topraklarını terk etmelerini isteyerek film ekibini ülkeden çıkarır.

🔸 Akkad, filmde Hz. Hamza (RA) rolünü oynayacak olan Meksika asıllı Amerikalı aktör Anthony Quinn ile birlikte Libya devlet başkanı Kaddafi'nin yanına giderek filme sponsor olmasını ister.

🔸 Akkad, "İslam garip geldi, gariplerin elinde büyüdü. Bizim başımıza gelenler de çok garip. Bizi daha çok garip bırakmayın, bize destek olun" der ve bunun üzerine Kaddafi, bütün imkanları sağlayacağını söyler. Böylece 1976 yılında, İslam dininin anlatıldığı en yüksek prodüksiyonlu filmlerden biri tamamlanmış olur.

Geleneği sinemaya aktaran yönetmen: Derviş Zaim

  • 7
  • 10
ÇAĞRI FİLMİNİN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
ÇAĞRI FİLMİNİN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

🔸 Meksika asıllı Amerikalı aktör Anthony Quinn, Yunan oyuncu İrini Papas gibi dünyaca ünlü aktör ve aktrisler bu projede yer alır. Oyuncu kadrosunda 28 farklı ülkeden insan bulunur ve film ekibi 500 kişiden oluşur.

🔸 Filmin her anında var olan ama görünmeyen başrolü ile sinema tarihine damga vuran yönetmen, uzman görüşleri ile hareket ettiği filmini tamamen İslam dininin kurallarına uygun olarak çeker.

🔸 Sinemada eşine az rastlanana bir yöntem izleyerek aynı anda, aynı sette farklı oyuncularla filmin İngilizce ve Arapça olmak üzere iki versiyonunu çeker.

🔸 Vizyona girdiği tarihten itibaren Çağrı, başta Müslüman ülkeler olmak üzere ABD ve Avrupa'da büyük ses getirir. Öyle ki filmi izleyen binlerce kişi Müslüman olur ve İslam hızla yayılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN