Arama

Sinema ve savaş

Sinema, insanları etkileme noktasında oldukça önemli bir kitle iletişim aracıdır. Bunu keşfeden devletler, Birinci Dünya Savaşı döneminde bu sanatı bir propaganda aracı olarak kullanır. Savaşan ülkeler, filmler vasıtasıyla kendi ideolojisini halkına anlatmaya ve kabul ettirmeye çalışırken diğer ülkelere de gözdağı verir. Bu yolla gerçekleştirilen propaganda, daha fazla kişiye ulaşması ve görsel hafızaya hitap etmesi nedeniyle oldukça etkili olur. Böylece sinema, Birinci Dünya Savaşı'nda propagandanın en yetkin mecrası haline gelir.

  • 10
  • 10
AYESTEFANOS'TAKİ RUS ABİDESİNİN YIKILIŞI
AYESTEFANOS’TAKİ RUS ABİDESİNİN YIKILIŞI

🔸 Osmanlı Dönemi'nde çekilen ilk film "Ayestefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı"dır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda ölen Rus askerlerinin anısına yaptırılan abide, Devlet-i Aliyye'nin Birinci Dünya Savaşı'na girdiği 14 Kasım 1914 tarihinde Osmanlı tarafından yıkılır. Merkez Ordu Sinema Dairesi'nin isteği üzerine Fuat Uzkınay da o tarihi anları kayda alır. Filmin çekildiği gün, Türk sinema tarihinin başlangıcı olarak kabul edilir.

🔸 Osmanlı böylece, döneminin siyasi propaganda aracı olan sinema ile Ruslara mesaj verir. Bu mesajın geniş kitlelere ulaşması için film, Sirkeci'deki Ali Efendi Sineması'nda gösterilir. Ayrıca aynı dönemde "Anafartalar Muharebesinde İtilaf Ordularının Püskürtülmesi", "Harbiye Nazırının Kıta Teftişi", "Çanakkale Muharebeleri" gibi pek çok belge niteliği taşıyan film çekilir.

Türk sinema tarihini başlatan film

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN