Arama

İsrail işgali altında olan Golan Tepeleri neden bu kadar önemli?

Orta Doğu'daki jeopolitik ve stratejik önemiyle öne çıkan Golan Tepeleri, yaklaşık 60 yıldır İsrail ve Suriye arasındaki sürekli tansiyonun odak noktası. İlk olarak işgal edilen ve ardından 1971'de ilhak edilen bölge, uluslararası alanda İsrail'in işgalci olarak kontrol altında tuttuğu bir nokta. Golan Tepeleri ve çevresi hakkında detaylı bir rehberi sizler için hazırladık.

  • 3
  • 10
Bölgede kimler yaşıyor?
Bölgede kimler yaşıyor?

🔹 1982'den bugüne İsrail'in kontrolünde bulunan bölge, Dürzi nüfusun çoğunlukta olduğu bir yerleşim yeridir. Dürziler, İslam'ın bir kolu olan Arap azınlıklardan oluşan bir topluluktur. 40.000'e yakın nüfuslarıyla Golan Tepeleri'nin yamaçlarında yaşamaktadırlar.

🔹 Golan'da, sayıları 20.000'i bulan işgalci Yahudi de yaşamaktadır. Genellikle turizm ve tarım ile ilgilenmektedirler. Bölgede az sayıda da olsa, Çerkes, Türkmen ve Nusayriler de yaşamaktadır. Golan Tepeleri'nde, İsrail ordusuna ait yaklaşık 60 karargah ve 45 Yahudi yerleşim yeri bulunur.

HOLLYWOOD'UN SAVAŞI: AMERİKA-VİETNAM SAVAŞI'NIN PERDE ARKASI

  • 4
  • 10
Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla dengeler değişti
Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla dengeler değişti

🔹 Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı'nın da içinde bulunduğu İttifak Devletler'i mağlup olmuş, birçok cephede ağır kayıplar yaşamıştır. İngiltere ve Fransa, özellikle Osmanlı topraklarını yaptıkları pek çok gizli antlaşmayla paylaşmışlardır. Golan bölgesini de kapsayan Sykes-Picot Anlaşması ile bölge Fransız mandası haline gelmiştir.

🔹 İkinci Dünya Savaşı sırasında Suriye yönetimine geçen Golan'da, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla bölgeden çekilmesinden sonra bir türlü huzur sağlanamamış, Suriye-İsrail arasında tansiyonu yüksek bir bölge konumuna gelmiştir.

  • 5
  • 10
İsrail, 1967'de işgal 1981'de ilhak etti
İsrail, 1967’de işgal 1981’de ilhak etti

🔹 Bölgedeki tansiyon sürekli bir gerginliğe ve her an patlak verecek bir savaşa gebe halde 1967'ye kadar sürmüştür. "Altı Gün Savaşları" olarak bilinen İsrail- Arap devletleri arasında yaşanan savaşı İsrail, Golan Tepeleri'ne saldırarak başlatmıştır.

🔹 Altı Gün Savaşları'ndan İsrail avatajlı çıkmış ve Golan Tepeleri bölgesini işgal edip ele geçirmiştir. Daha sonra 1971'de Suriye, bölgeyi ele geçirmek için bir hareket başlatmışsa da başarılı olamadı. 1974'te Barış Gücü bölgeyi İsrail ve Suriye askerlerinden arındırdı ve tarafsız hale getirdi; ancak İsrail bu kısa süren barış yıllarını 1981'de Golan'ı tek taraflı ilhak ettiğini açıklamasıyla Golan bir kez daha İsrail hakimiyetine girmiştir. Uluslararası alandan bu ilhak tanınmamış olsa da bölge artık İsrail'in kontrolündedir.

  • 6
  • 10
Golan Tepeleri İsrail için neden önemli?
Golan Tepeleri İsrail için neden önemli?

🔹 Sahip olduğu zengin tatlı su kaynakları ve jeopolitik konumu nedeniyle İsrail için hayati öneme sahip bir yerdir. Zira, İsrail'in su ihtiyacının 3/1'ini karşılayan su kaynağı Golan'dan karşılanmaktadır.

🔹 Golan Tepeleri stratejik bir konuma sahiptir; en yüksek noktasından Şam'a sadece 60 km mesafededir. Bu sebeple, Golan'ın kontrolü bölgede önemli bir avantaj sağlamaktadır. İsrail, olası bir Suriye savaşında bu bölgeyi tampon olarak kullanmayı amaçlamaktadır.

TÜRKİYE İLE SAN MARİNO ARASINDA RESMEN DEVAM EDEN I. DÜNYA SAVAŞI'NIN İLGİNÇ HİKAYESİ

🔹 Golan'ın Lübnan ve Ürdün'e sınırı olması, olası Arap birliğini engellemesi açısından jeopolitik açıdan önemlidir.

🔹 Yahudilere ait kutsal metinlerde Golan bölgesine sıkça atıfta bulunulması, bölgeyi dindar Yahudiler için daha çekici hale getirmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN