Arama

Uygur Türklerine uygulanan Barın Katliamı nasıl gerçekleşti?

Doğu Türkistan'daki Barın Kasabası, 20 bin nüfusluk bir yerleşim yeriydi. Uygur Türkleri, Çinlilerin asimile politikalarına artık sessiz kalmak istemiyorlardı. Bunun için canları pahasına, örnek bir direniş sergilemek üzere bir araya geldiler. İşte, üzerinden 34 yıl geçen Barın Katliamı'na dair tüm detaylar...

  • 8
  • 10
UYGURLAR
UYGURLAR

🔹 Ayaklanmanın henüz vakti gelmemiş olsa da harekete geçerler. Yani Barın Ayaklanması, belirlenen tarihinden erken gerçekleşmiş olur.

🔹 Olayların büyümesi üzerine ise Pekin yönetimi, Komünist Çin Ordusu'nu bölgeye gönderir. Tarih 5 Nisan'ı gösterdiğinde Çin ordusu, 22 bin silahlı asker, helikopterler, tanklı birlikler ile Doğu Türkistan'ın Barın kasabasına saldırır.

  • 9
  • 10
UYGURLAR KİMDİR?
UYGURLAR KİMDİR?

20 BİN NÜFUSLUK KASABA YOK OLDU

🔹 Halbuki karşılarında yalnızca kendilerini savunmak için bulunan halk vardır. Çin ordusunun sahip olduğu hiçbir teçhizata sahip değillerdir. Zaten bu teşkilatın çoğu gençlerden oluşmaktadır.

🔹 Çin ordusu, yaklaşık 20 bin nüfusluk bu kasabaya girer ve büyük bir öfkeyle genç, yaşlı, kadın, çocuk demeden acımasızca katleder.

Orta Asya değil Türkistan

  • 10
  • 10
UYGURLARIN KURUCUSU
UYGURLARIN KURUCUSU

34. YILINDA BARIN DİRENİŞİ

🔹 Çin'in saldırılarında Zeydin Yusuf ve beraberindekiler şehit düşer. Kaşgar, Aksu, Hoten ve Artuş illerindeki on binlerce insan, Barın Direnişi ile ilişkilendirilir, hapishanelere atılır ve idam edilir.

🔹 Barın Ayaklanması, Uygur halkının mücadele tarihinde önemli bir yer edinir. Gerçekleştirilen bu acımasız katliamın üstünden tam 34 yıl geçer ve hala Gazze'de olduğu gibi Doğu Türkistan topraklarında da katiller maalesef yargılanmaz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN