Arama

Çin'i kıtlığa sürükleyen politika: Serçe Katliamı

1958-1962 yılları arasında Çin'de gerçekleştirilen Büyük İleri Atılım'ın ilk aşamalarından biri de Dört Kötülük kampanyasıydı. Bu kampanya, dört "zararlıyı" hedef alarak bunları ortadan kaldırmayı amaçlıyordu: sıçanlar, sinekler, sivrisinekler ve serçeler. Serçelere yönelik olarak başlatılan özel kampanya, "serçeleri ezme" veya "serçeleri ortadan kaldırma kampanyası" olarak da bilinir. Mao Zedong'un liderliğindeki Çin hükümeti, serçeleri, özellikle tarım ürünlerini yiyen zararlılarla beslenen bir tehdit olarak görüyordu ve bu nedenle serçelerin yok edilmesine karar verdi. Ancak bu hareket, ekosistem dengesi üzerinde Çin'in öngöremediği şekilde yıkıcı etkiler yarattı. Çin lideri Mao neden serçelere savaş açtı? Çin'i yok olmakla karşı karşıya bırakan bu talihsiz projenin detaylarına yakından bakalım.

  • 9
  • 10
SSCB ve Kanada yardım etti
SSCB ve Kanada yardım etti

▶ Tarımın çökmesi ve ekolojik dengenin bozulması, ülkenin ciddi bir kıtlık yaşamasına yol açtı. SSCB ve Kanada gibi ülkeler yardıma koştu; vagonlar dolusu serçe getirilip doğaya salındı ve ekosistemi yeniden dengeye oturtmak için çabalar gösterildi.

▶ Serçelerin tekrar doğa salınması böcek ve çekirge istilasını yavaş yavaş tekrar normale döndürmeye başladı ancak, üç yıl süren bu kıtlık, Çin'i derinden etkiledi.

  • 10
  • 10
Serçelerin devirdiği lider Mao Zedong
Serçelerin devirdiği lider Mao Zedong

▶Çin bilimsellikten uzat, doğa yasalarına aykırı politikaları sonucu yaşanan kıtlığın ardından ülkede siyasal istikrarsızlık baş gösterdi ve Çin Komünist Partisi büyük güç kaybederek derin bir yara aldı.

Mao Zedong, geçici olarak da olsa iktidarı bırakmak zorunda kaldı. Bu trajik deneyim, Çinlilere doğanın hassas dengelerinin bozulmasının ne denli yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini acı bir şekilde öğretmiş oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN