II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Stalingrad Muharebesi
Stalingrad Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nda bir dönüm noktası olarak öne çıkan bir andır. Almanlar ile Sovyetler arasında gerçekleşen bu cephe, milyonlarca insanın hayatına mal olduğu gibi savaşın seyrini değiştiren kritik dönemeçlerden biriydi. Stalingrad, tarihteki en önemli savunmalardan birine sahne olarak, Nazilerin savaştan yenilgiyle ayrılmasına katkı sağladı. Böylece savaşın süresini kısalttı.
Giriş Tarihi: 14.02.2024
10:20
Güncelleme Tarihi: 14.02.2024
13:19
🔹 70 - 85 milyon arasında insanın hayatını kaybettiği bu dünya harbi, insanlık tarihindeki en ölümcül çatışmalara sahne oldu. Sivil kayıplar, askeri personel kaybını aştı . Savaş meydanlarındaki kayıp haricinde milyonlarca insan, soykırımlar, planlanmış açlık ölümleri, katliamlar ve hastalıklar sonucunda yaşamını yitirdi.
🔹 II. Dünya Savaşı'nda tanklar, savaş uçakları, uçak gemileri, denizaltılar, radar ve sonar gibi birçok yeni savaş teknolojisi önemli roller üstlendi. Ayrıca, savaş sırasında nükleer silahlar ve roketler gibi teknolojik ilerlemeler de kaydedildi ancak bunlar savaş esnasında kullanılamadan savaş sona erdi.
🔹 Tarih boyunca, komutanların dehası bazen savaşların seyrini değiştirebilirken, stratejik hatalar da savaşların kaderini belirleyebilir. İkinci Dünya Savaşı'nın en kritik anlarından biri, belki de Stalingrad'da yaşandı. Bu şehir, savaşın seyrini değiştiren kararların alındığı, stratejik hataların yapıldığı ve bir savunma başarısının hikayesinin yazıldığı yer olarak tarih sayfalarında yer alacaktı.
🔹Stalingrad Muharebesi, Nazi Almanyası ve müttefikleriyle Sovyetler arasında yaşanmış bir muharebeydi. Muharebe öncesi hem asker sayısı hem de uçak sayısı bakımından Almanlar oldukça üstün bir konumdaydı.
Önce Moskova'ya yöneldi sonra Stalingrad'ı kuşattı
🔹 Mihver grubunun en büyük gücü Nazi Almanyasıydı . Hitler , Avrupa ülkelerine şiddetli saldırılar düzenlenmiş ve birçok şehri yerle bir etmişti; ancak Hitler'in aklında Moskova'yı alma fikri vardı. Sovyetler, özellikle Avrupa devletlerine askeri personel ve petrol takviyesi yapmaktaydı. Hitler, Moskova'yı alarak Sovyetleri savaşın dışına iterek Avrupa devletlerini yalnız bırakacak büyük bir planı gerçekleştirmek niyetindeydi. Çünkü Hitler, İngiltere ve Fransa ile savaşırken arkasında Sovyet tehditi olmasından rahatsızdı.
🔹 Moskova'ya ilerleyişi Kızıl Ordu tarafından ilk başlarda dirençle karşılandı ve Naziler büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Aynı zamanda Nazi ordusunun bir bölümü de güneyde Stalingrad ve Rostov'da şiddetli çatışmalara girmiş durumdaydı ve orada da savunma hattına doğru geri çekilmek zorunda kalmışlardı.
🔹 Hitler, Sovyetlerle olan savaşının ikinci yılında Moskova'daki askeri birliğini geri çekerek Stalingrad'a götürmeye karar verdi. Generallerinin hemen hepsinin Moskova'daki taarruza devam etmeleri gerektiği yönündeki raporlarına rağmen Hitler inatçıydı ve dediği gibi yaptı.
🔹 Hitler ve müttefiği Mussolini'nin, Stalingrad'ı ele geçirmek istemelerinin arka planında ekonomik gerekçeler vardı. Hitler'in başlıca hedefi şöyleydi:
- Stalingrad'ın alınması, Adolf Hitler için iki ana nedenle büyük önem taşıyordu. Birincisi, İdil Nehri'nin Hazar Denizi ile Rusya'nın genelinde önemli bir ulaşım hattı olmasıydı. Bu nedenle, Stalingrad'ın kontrolü, Volga Nehri üzerindeki ticaretin yanı sıra petrol gibi kaynakların kuzeye taşınmasını ciddi şekilde engelleyecekti.
- İkincisi, Stalingrad'ın ele geçirilmesi, Alman kuvvetlerinin Kafkasya bölgesine doğru ilerlemesinde stratejik bir adım olacaktı. Bu, Stalin'in savaş gücünü destekleyen önemli kaynaklardan biri olan petrolün geldiği bölgenin güvenliğini sağlayacaktı.
- Ayrıca, Sovyetlerin lideri Stalin'in adını taşıyan bu şehrin düşmesi, Mihver Devletleri için psikolojik bir darbe olacak ve etkili bir propaganda aracı haline gelecekti.
🔹 Sovyet generaller, Hitler'in ordusunu güneye kaydırdığını ve Stalingrad'da taaruz planladığını erken fark etti. Zira bu durum onlar için büyük bir felakete yol açabilecek bir sonuca neden olabilirdi. Bu sebeple eli silah tutan tüm erkekleri askere alarak Stalingrad savunması için cepheye gönderdi.
🔹 Stalingrad'a Nazi Almanyası saldırısı başladığı anda, Almanlar, mühimmat konusunda oldukça üstün bir konumdaydı. Özellikle savaş uçakları daha saldırının ilk gününden itibaren şehrin birçok meydanını yerle bir etmiş durumdaydı. Üstelik Naziler, savaş meydanlarında etkili bir şekilde kullandıkları temel savaş doktrinleri olan Yıldırım harekatını kullanarak diğer Avrupa ülkelerinde fazlasıyla başarılı olmuşlardı. Stalingrad'da da aynı şekilde bu harekat taktiğini kullanmak istediler.
*Yıldırım harekatı nedir?
Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok olarak tanımlanır .