Arama

II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Stalingrad Muharebesi

Stalingrad Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nda bir dönüm noktası olarak öne çıkan bir andır. Almanlar ile Sovyetler arasında gerçekleşen bu cephe, milyonlarca insanın hayatına mal olduğu gibi savaşın seyrini değiştiren kritik dönemeçlerden biriydi. Stalingrad, tarihteki en önemli savunmalardan birine sahne olarak, Nazilerin savaştan yenilgiyle ayrılmasına katkı sağladı. Böylece savaşın süresini kısalttı.

  • 4
  • 13
Adım adım Stalingrad
Adım adım Stalingrad

Önce Moskova'ya yöneldi sonra Stalingrad'ı kuşattı

🔹 Mihver grubunun en büyük gücü Nazi Almanyasıydı. Hitler, Avrupa ülkelerine şiddetli saldırılar düzenlenmiş ve birçok şehri yerle bir etmişti; ancak Hitler'in aklında Moskova'yı alma fikri vardı. Sovyetler, özellikle Avrupa devletlerine askeri personel ve petrol takviyesi yapmaktaydı. Hitler, Moskova'yı alarak Sovyetleri savaşın dışına iterek Avrupa devletlerini yalnız bırakacak büyük bir planı gerçekleştirmek niyetindeydi. Çünkü Hitler, İngiltere ve Fransa ile savaşırken arkasında Sovyet tehditi olmasından rahatsızdı.

🔹 Moskova'ya ilerleyişi Kızıl Ordu tarafından ilk başlarda dirençle karşılandı ve Naziler büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Aynı zamanda Nazi ordusunun bir bölümü de güneyde Stalingrad ve Rostov'da şiddetli çatışmalara girmiş durumdaydı ve orada da savunma hattına doğru geri çekilmek zorunda kalmışlardı.

  • 5
  • 13
İlk hedef Stalingrad
İlk hedef Stalingrad

🔹 Hitler, Sovyetlerle olan savaşının ikinci yılında Moskova'daki askeri birliğini geri çekerek Stalingrad'a götürmeye karar verdi. Generallerinin hemen hepsinin Moskova'daki taarruza devam etmeleri gerektiği yönündeki raporlarına rağmen Hitler inatçıydı ve dediği gibi yaptı.

🔹 Hitler ve müttefiği Mussolini'nin, Stalingrad'ı ele geçirmek istemelerinin arka planında ekonomik gerekçeler vardı. Hitler'in başlıca hedefi şöyleydi:

- Stalingrad'ın alınması, Adolf Hitler için iki ana nedenle büyük önem taşıyordu. Birincisi, İdil Nehri'nin Hazar Denizi ile Rusya'nın genelinde önemli bir ulaşım hattı olmasıydı. Bu nedenle, Stalingrad'ın kontrolü, Volga Nehri üzerindeki ticaretin yanı sıra petrol gibi kaynakların kuzeye taşınmasını ciddi şekilde engelleyecekti.

- İkincisi, Stalingrad'ın ele geçirilmesi, Alman kuvvetlerinin Kafkasya bölgesine doğru ilerlemesinde stratejik bir adım olacaktı. Bu, Stalin'in savaş gücünü destekleyen önemli kaynaklardan biri olan petrolün geldiği bölgenin güvenliğini sağlayacaktı.

- Ayrıca, Sovyetlerin lideri Stalin'in adını taşıyan bu şehrin düşmesi, Mihver Devletleri için psikolojik bir darbe olacak ve etkili bir propaganda aracı haline gelecekti.

  • 6
  • 13
Yıldırım harekatı
Yıldırım harekatı

🔹 Sovyet generaller, Hitler'in ordusunu güneye kaydırdığını ve Stalingrad'da taaruz planladığını erken fark etti. Zira bu durum onlar için büyük bir felakete yol açabilecek bir sonuca neden olabilirdi. Bu sebeple eli silah tutan tüm erkekleri askere alarak Stalingrad savunması için cepheye gönderdi.

🔹 Stalingrad'a Nazi Almanyası saldırısı başladığı anda, Almanlar, mühimmat konusunda oldukça üstün bir konumdaydı. Özellikle savaş uçakları daha saldırının ilk gününden itibaren şehrin birçok meydanını yerle bir etmiş durumdaydı. Üstelik Naziler, savaş meydanlarında etkili bir şekilde kullandıkları temel savaş doktrinleri olan Yıldırım harekatını kullanarak diğer Avrupa ülkelerinde fazlasıyla başarılı olmuşlardı. Stalingrad'da da aynı şekilde bu harekat taktiğini kullanmak istediler.

*Yıldırım harekatı nedir?

Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma
kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok olarak tanımlanır
.

🔹 Ağustos ayında başlayan Nazi taarruzunda Kızıl Ordu önemli kayıplar vermeye başladı. Hitler, özellikle Volga nehri üzerindeki Sovyet birliklerini havadan vurarak askeri ve gıda takviyesinin Kızıl Ordu'ya ulaşmasını engellemeye çalıştı. Yoğun top atışları ve kentin dört bir yanına dağılan Alman askerlerinin saldırıları Kızıl Ordu'yu kentin dışına kadar itmişti.

🔹 Sovyet askerleri, Almanların saldırılarından önce kenti savunabilmek amacıyla geniş meydanların etrafındaki yüzlerce binayı, kanalizasyonları askeri mühimmatla doldurmuş ve mevzilenmişti. Bu sayede, Nazi Almanyası askerleri her cadde ve her sokakta adeta açık birer hedef haline gelmiş ve önemli sayıda zayiat vermişti.

  • 8
  • 13
Sovyet keskin nişancı: Vasili Zaytsev
Sovyet keskin nişancı: Vasili Zaytsev

🔹 Stalingrad şehri bombalandırmalar sonucunda adeta hayalet şehir haline gelince iki taraf için de keskin nişancılara uygun ortam doğmuştu. Stalingrad Muharebesi'nin ünlü keskin nişancısı Vasili Zaytsev'in teyit edilmiş 225 vuruşu vardı. Zaytsev kadar tanınmamış ama Zaytsev'den daha fazla vuruş yapan Ivan Sidorenko 500, Lyudmila Pavlicheko 309, Nina Lobkovskaya'nın da 308 vuruş yaptığı kayıtlara geçmiştir.

🔹 Şehir merkezlerinde hemen her bina ve köşe başından saldırılara uğrayan Nazi askerleri, cephelerdeki konsantrasyonunu kaybetmiş durumdaydı. Nazi Almanyası, Stalingrad'ın büyük bir bölümünü ele geçirmesine rağmen henüz istenilen seviyede kontrolü sağlayamamıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN