Arama

II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Stalingrad Muharebesi

Stalingrad Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nda bir dönüm noktası olarak öne çıkan bir andır. Almanlar ile Sovyetler arasında gerçekleşen bu cephe, milyonlarca insanın hayatına mal olduğu gibi savaşın seyrini değiştiren kritik dönemeçlerden biriydi. Stalingrad, tarihteki en önemli savunmalardan birine sahne olarak, Nazilerin savaştan yenilgiyle ayrılmasına katkı sağladı. Böylece savaşın süresini kısalttı.

  • 9
  • 13
Kış yaklaşıyor
Kış yaklaşıyor

🔹 Kuşatmanın her geçen gün uzaması ve şehrin tam anlamıyla alınamaması Mihver kuvvetlerinde psikolojik olarak tahribat yaratıyordu. Üstelik Almanlar bu kuşatmanın kış aylarına kalmadan biteceğini ön gördüğü için kış için gerekli hazırlıklarını yapmamıştı; ancak Sovyetler bu duruma hazır ve gerekli takviyelerini yapmışlardı.

🔹 Volga bölgesinin küçük bir alanında sıkışan Sovyet ordusu, Nazilere karşı bir karşı taarruz planı yapmaktaydı ama bunun hatasız olması için gerçekleştirecekleri operasyonu gelen istihbaratlar doğrultusunda erteliyorlardı.

  • 10
  • 13
Uranüs Harekatı
Uranüs Harekatı

🔹 Hitler, şehrin kendisine öylesine odaklanmıştı ki gözü başka bir şey görmüyordu. Sovyetler, Uranüs Harekatı adını verdiği harekat planında Stalingrad şehrini kanatlardan sararak, Almanların en büyük ordusu 6. Ordu'yu merkezde sıkıştırma planlarını yapıyordu. Alman generaller kanatlarda yeterli asker bulunmadığının farkındaydı ve Genelkurmay Başkanı General Franz Halder bu zaaftan Hitler'e bahsetti. Hitler, buna karşılık Halder'i görevinden alarak yerine başka birini atadı. Hitler'e göre General Franz Halder'de savaşı kazanacağına dair gerekli inanç yoktu.

🔹 Kızıl Ordu 19 Kasım 1942 günü karşı taarruza geçerek Uranüs Harekatı'nı başlattı. Harekat, planlandığı üzere Stalingrad'ı kanatlardan sararak merkeze doğru küçülmek şeklindeydi. Sovyet askerleri 6. Ordu'yu kıskaca alarak sıkıştırmış ve ordunun diğer birliklerle olan kara bağını kesmişti.

  • 11
  • 13
Hitler askerlerine yerlerini terk etmemelerini söyledi
Hitler askerlerine yerlerini terk etmemelerini söyledi

🔹 Savaş alanlarında bir ordunun başına gelebilecek en kötü olaylardan biri de düşman kuvvetlerince etrafının sarılmasıdır. Bu durum, etrafı sarılan askeri birliklerin ana birliklerle olan bağını kestiği gibi mühimmat ve gıda sevkiyatının da sonu demekti. Bu nedenle, tarihte pek çok örneğine rastlandığı üzere genellikle etrafı sarılan askeri birlikler bir şekilde o çemberi delerek gerekli lojistik desteği alabileceği ve ordusunun geri kalanıyla bir araya gelebileceği güvenli bir alana çıkma girişimlerinde bulunmaktadı. Ancak bu durum, Mihver grubu askerleri için böyle olmadı.

🔹 Almanların 6. Ordu'su Kızıl Ordu tarafından kuşatılmasına rağmen Hitler, askerlerin yerlerini terk etmemelerini, muharebeye devam etmeleri yönünde emir vermişti. Ancak acilen takviye gerekiyordu. Hitler her fırsatta gerekli takviyenin hava yoluyla ulaşacağını generallere iletiyordu.

  • 12
  • 13

🔹 Hitler'in söz verdiği takviyeler 6. Ordu'ya hiç ulaşmadı. Nazi Almanları 2 şubat 1943'te Kızıl Ordu'ya teslim olmak zorunda kaldı.

🔹 Stalingrad Muharebesi, Nazi Almanyası ve müttefikleri 647.300'den fazla askerin hayatına mal oldu. Sovyetler tarafında ise sayı daha da dramatikti: 1.1 milyondan fazla kayıp. Harap olan bir şehir: Stalingrad.

  • 13
  • 13

🔹 Stalingrad Muharebesi'nin Sovyetler tarafından başarıyla sonuçlanması Kızıl Ordu'nun egemenliğini ilan eden sembolik bir galibiyet de oldu.

🔹 Stalingrad Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nın en şiddetli çarpışmalarına sahne olmuş ve Nazi ilerleyişini durduran bir muharebe oldu. Almanlar hem askeri hem psikolojik hem de ekonomik anlamda ağır kayıplar yaşadı. Bu durum, İkinci Dünya Savaşı'nın beklenenden daha hızlı sona ermesine ve Mihver grubunun yenilgisine sebep oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN