Arama

Bir ilmi hazine: Katip Çelebi’nin bilinen eserleri 📚

Hayatı boyunca yeni fikirler üretmenin yanında tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler veren Osmanlı alimi Katip Çelebi, çağını anlamaya çalışan bir fikir adamımızdı. Kendi tabiriyle bilgisizliği yenmek için savaştı. Kırk sekiz yıl süren ömrüne, Türkçe ve Arapça olmak üzere 23 eser sığdırdı. Bunlardan ikisi ne yazık ki kayboldu. Katip Çelebi'nin bilinen tüm eserlerini derledik.

  • 5
  • 23
Katip Çelebi'nin asıl savaşı "bilgisizliği yenmekti"
Katip Çelebi’nin asıl savaşı bilgisizliği yenmekti

🔹 Kâtip Çelebi'nin asıl savaşı onun tabiriyle bilgisizliği yenmek için yapılan savaştır. Çok okuyan ve mesleği gereği düzenli kayıt tutan bir yapıya sahipti.

🔹 Gittiği yerlerdeki sahaf dükkanlarında gördüğü kitapların isimlerini yazan Kâtip Çelebi'nin okumaya olan düşkünlüğünün en önemli göstergesi, kendisine kalan mirası kitaplara yatırmasıdır.

Osmanlı'nın ilk oksidentalistine dair daha detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

  • 6
  • 23
Katip Çelebi’nin bilinen tüm eserleri…
Katip Çelebi’nin bilinen tüm eserleri…

Tuhfet'ül-kibâr fi esfâri'l-bihâr

🔹 Katip Çelebi kırk sekiz yıl süren ömrüne, Türkçe ve Arapça olmak üzere 23 eser sığdırmış ancak bu eserlerden ikisi kaybolmuştur. İşte Kâtip Çelebi'nin bilinen tüm eserleri…

  • 7
  • 23
Tarih alanında: Arapça Fezleke (Fezleketi Akvâlü'l-Ahyâr fi İlmi't-Tarih ve'l-Ahbar)
Tarih alanında: Arapça Fezleke Fezleketi Akvâlü’l-Ahyâr fi İlmi’t-Tarih ve’l-Ahbar

🔹 Kâtip Çelebi'nin tarih alanındaki yapıtlarının ilki 1642'de tamamladığı Arapça Fezleke'dir. Dört bölümden oluşan kitapta tarihin anlamı, konusu ve yararı anlatıldıktan sonra bu alandaki temel yapıtların bir bibliyografyası verilmiş, ardından da klasik İslam tarihçiliğine uygun olarak dünyanın yaratılışından 1639'a dek kurulan devletler ve meydana gelen önemli olaylar kısaca sıralanmıştır.

  • 8
  • 23
Türkçe Fezleke
Türkçe Fezleke

🔹 Bazı kaynaklarda Târîh-i Sagīr, bazılarında Târîh-i Fezleke adıyla anılır. Giriş kısmında belirttiği gibi müellif, Arapça Fezleketü't-tevârîh'in mufassal tercümesi ve zeyli olan bu eserini ana dili Türkçe olan Osmanlı halkının anlaması için, 1653 yılından itibaren gördüklerini de ilâve ederek tafsil ve icmal arası bir tarzda yazmıştır.

🔹 1000 (1592) yılından başlamak üzere klasik İslâm tarih yazıcılığı geleneğine uyularak hadiseler sene tertibine göre anlatılmış ve her yılın sonunda o sene içinde ölen vezir, âlim, şeyh, şair ve ünlü kişilerin kısa biyografileri verilmiştir. Eser 1065 (1654) yılı başlarında sona ermektedir.

  • 9
  • 23
Tuhfet’ül-kibâr fi esfâri’l-bihâr
Tuhfet’ül-kibâr fi esfâri’l-bihâr

🔹 Kâtip Çelebi'nin en tanınmış yapıtlarından biri. Osmanlı denizcilik tarihi bakımından önemli bir eser. Osmanlı Devleti zamanındaki deniz savaşlarını ele alır. 1645'te başlayan ve yıllarca süren Girit Seferi münasebetiyle kaleme alınmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN