Kurtuluş Savaşı'nın kahraman genç nesli
Tarihimizin en önemli savaşlarından biri şanlı Kurtuluş mücadelesiydi. Bir milleti esir olmaktan kurtaran bu savaşa 7'den 70'e bütün bir millet katıldı. Birinci Dünya Savaşı esnasında seferberliğin ilan edilmesiyle lise ve üniversite öğrencileri de silah altına alındı. Dağda kuzusunu otlatan genç çoban da İstanbul Dar'ül-Fünun'da tahsiline devam eden öğrenci de yekvücut olup omuz omuza çeşitli cephelerde savaştı. Kurtuluş Savaşı'nda hayatının baharını yaşayan nice genç "bir hilal uğruna" şehitlik mertebesine ulaştı.
Giriş Tarihi: 29.10.2020
15:35
Güncelleme Tarihi: 29.10.2024
08:58
ÜLKENİN BÜTÜN GENÇLERİ OMUZ OMUZA MÜCADELE ETTİ
Kurtuluş Savaşı'daki en önemli cephelerden biri Çanakkale'ydi. Çanakkale Cephesi, bütün milletin topyekun olarak savaştığı, dağdaki çobanla üniversitede okuyan öğrencinin aynı cephede omuz omuza mücadele ettiği bir yerdi.
📌 Okullarında tahsiline devam eden gençler , seferberlik neticesinde silah altına alındı, bu gençlerin çoğu üniversite diploması almak yerine gazi oldu veya şehadet şerbeti ni içti.
ÇANAKKALE SAVAŞI'NA GİDEN 'EDEBİYAT HEYETİ'
"O halde, dünya hayatını ahiret hayatı karşılığında satanlar, Allah yolunda çarpışsınlar. Kim Allah yolunda çarpışır sonra öldürülür veya üstün gelirse ona büyük bir ecir vereceğiz." (Nisâ, 4/74)
📌 Bu ayetin hikmetine varan binlerce öğrenci, savaş başladıktan sonra cepheye koştu. Canlarını vermekten asla tereddüt etmediler. Okulların ilim tahsil eden gençlerin çoğu cephedeydi, geriye sadece askerliğe elverişsiz öğrenciler kaldı.
TAHSİLİNİ YARIDA BIRAKIP CEPHEYE KOŞAN GENÇLİK
Birinci Dünya Savaşı zamanında Osmanlı'daki eğitim kurumları
📌Kurtuluş mücadelesi verildiği dönemlerde Osmanlı'da yüksekokullar, öğretmen okulları, ortaöğretim ve medreseler eğitim vermekteydi. Savaşın patlak vermesinin ardından bu okulların tüm öğrencileri ve mezunları belli koşullar altında silah altına alındı.
TÜRK MİLLETİNİN VAROLUŞ DESTANI: ÇANAKKALE
Yüksekokullarda ve idadilerde (lise) okuyan ve mezun olan her bir öğrenci silah altına alınmak üzere cepheye çağrıldı. Gönüllü olmak koşuluyla lise öğrencileri de askere kabul edilmeye başlandı.
📌 Askere çağrılan bu gençler ordunun ihtiyacına göre subay adayı olarak tayin edildi. Seferberlik daha çok Müslüman tebaanın omuzlarındaydı.
Tahsiline devam eden ve mezun olanlarla birlikte 50 bin kadar öğrenci cephelerde topyekun mücadele etti.
'HEY ONBEŞLİ' TÜRKÜSÜNÜN ACI ÖYKÜSÜ